© Proshots

Valentijn Driessen heeft in zijn column zijn onvrede geuit op de manier van handelen van Ajax omtrent de situatie Nouri. Vooral Edwin van der Sar krijgt de nodige kritiek. Volgens de journalist van De Telegraaf moet de algemeen directeur van Ajax meer initiatief en daadkracht tonen.

“Van der Sar moet liefst vandaag nog de al tien maanden voortetterende zaak Abdelhak Nouri regelen. Hij zit veel te lang op zijn handen. Bij Ziggo vertelde Van der Sar dat de weg van advocaten de juiste is. Onzin. De directeur moet al die dure advocaten van Ajax en Nouri buitenspel zetten en met een voor de familie Nouri niet te weigeren (financiële) regeling komen, zodat de schuldvraag meteen de prullenbak in kan. Daar bovenop dient Ajax een groots gebaar te maken zodat Nouri en Ajax altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden blijven. Vernoem bijvoorbeeld jeugdcomplex De Toekomst naar Nouri als ultiem product van de jeugdopleiding. Of een tribune in de Johan Cruijff ArenA en start een Nouri Foundation.”

Volgens Driessen kent Van der Sar de impact van zoiets ingrijpends aangezien hij geconfronteerd werd met een hersenbloeding van zijn vrouw in 2009. “Het noodlot dat Nouri heeft getroffen is helaas uniek in de geschiedenis van Ajax. Wat alle bedrijfsdeskundigen Van der Sar ook influisteren, hij moet zijn gevoel volgen. Dan kan het niet fout gaan. Zeker omdat hijzelf privé is geconfronteerd met een hersenbloeding bij zijn vrouw. Van der Sar kent de impact van zoiets ingrijpends. Dan past het niet om bij Rondo in juristentaal over Ajacied Nouri te praten en warme woorden te besteden aan de door een hersenbloeding getroffen Alex Ferguson.”

Bij de clubleiding van Ajax zou bovendien de status die Nouri had bij de jeugdspelers en alle mensen op de club volledig worden onderschat. “Het pad dat Ajax nu bewandelt in de afhandeling van de zaak Nouri werkt contraproductief. Voor bijna alle jeugdspelers van Ajax en eerste elftalspelers uit eigen jeugd is Nouri een idool. Zijn grootsheid als afgezant van De Toekomst wordt volledig onderschat door de clubleiding. Nouri en de afhandeling door Ajax is een serieus gespreksonderwerp bij Ajacieden en dan komt de club er niet goed vanaf. Het versterkt de gedachte bij Justin Kluivert en Matthijs de Ligt – als tieners flirten ze met een internationale toptransfer – dat wat Nouri is overkomen ook hen kan overkomen. In eerste instantie voor Nouri en zijn familie, maar tevens voor zichzelf moet Van der Sar in zake Nouri initiatief en daadkracht tonen, die je van een voormalig topkeeper als algemeen directeur van Ajax verwacht.”

RVC houdt vertrouwen in Edwin van der Sar

De afgelopen maanden kreeg de oud-doelman van Ajax een hoop kritiek te verduren, wegens zijn functioneren als algemeen directeur. Toch houdt hij binnen Ajax, volgens Driessen, alle vertrouwen binnen de raad van Commissarissen van Ajax. “Hoewel binnen de vereniging Ajax wordt getwijfeld aan Van der Sars directeurscapaciteiten. De aanval van erelid Van Os op Van der Sar in Telesport was daar een uiting van. Zonder gevolgen. De bestuursraad – afgevaardigde van de grootaandeelhouder – laat de zittende commissarissen met rust. In de toekomst moet Van der Sar zijn lot als algemeen directeur nooit meer verbinden aan de hoofdtrainer of prestaties van de hoofdmacht. Hij is verantwoordelijk voor het totale voetbalbedrijf Ajax. Functioneert de trainer of het eerste elftal niet dan dient de technisch directeur – Marc Overmars in dit geval – zijn conclusies te trekken of daarop aangesproken of ontslagen te worden door de rvc.”