In zijn wekelijkse column in Voetbal International uit Marco van Basten zijn kritiek op de fluwelen revolutie van Johan Cruijff bij Ajax.  De oud-spits zegt onder andere dat de vier kampioenschappen vooral te danken zijn aan Frank de Boer. Van Basten gaat ook nog in op zijn akkefietje met Cruijff.

Een tijdje geleden zag van Basten een reportage over het plan van Cruijff bij Fox Sports. “Ik vond het eerlijk gezegd een aanfluiting. Als dat het resultaat is van die fluwelen revolutie in Amsterdam, denk ik: Waarom zijn een paar jaar geleden al die mensen naar de rechtbank gegaan? Waarom zijn zoveel mensen geslachtofferd?” Van Basten zegt daarbij ook: “Alles wat je ziet, kwam ik ook tegen bij AZ en SC Heerenveen. De Ajax-opleiding steekt op zich prima in elkaar. Het zit hem alleen niet in allerlei ingenieuze veranderingen, maar puur in het feit dat veel goede voetballers samen trainen en voetballen”

Van Basten geeft aan dat hij vijf jaar na de start van de fluwelen revolutie nog weinig gezien heeft van alle plannen. “Jairo Riedewald, Joël Veltman en Kenny Tete komen echt uit de Ajax-school voort. Dat zijn drie verdedigers. En dan ben je d’r wel.” De assistent-bondscoach is van mening dat Ajax in Europa nog steeds niet meetelt.

Duidelijk is volgens de oud-Ajacied in ieder geval dat er keihard op de man is gespeeld door Cruijff en zijn volgers. “Mooie verhalen, maar ondertussen zijn er een heleboel oud-voetballers die jeugdtrainer waren opgeknoopt door Cruijff en De Telegraaf. Waar het uiteindelijk dus om ging, is macht. Johan heeft trainers laten ontslaan, voorzitters weggestuurd en de raad van commissarissen omver gegooid. Het ging zoals hij wilde dat het zou gaan en wat is het resultaat?,” vraagt van Basten zich hardop af.

Ook Edwin van der Sar moet het ontgelden. “Edwin van der Sar is een prima gozer. Goede keeper geweest. Leergierig. Maar om algemeen directeur van Ajax te worden, lijkt me enige zakelijke ervaring niet overbodig. De cursus aan de Cruyff University is nu schijnbaar al voldoende voor zo’n zware functie.”

Van Basten geeft aan dat hij Cruijff zich blijft herinneren als een hartstikke leuke vent, maar het akkefietje van jaren geleden heeft hem erg verbaasd. “Johan ging vol in de aanval. De toon verbaasde mij. Hij werd fel en onredelijk. Ik was het er niet mee eens. Toen zijn we uit elkaar gegaan. ‘Jij komt er nog wel achter,’ zei Johan. Nou ik heb een paar jaar gewacht en ik weet nog steeds niet wat hij bedoelde,” aldus van Basten. Ajax nieuws Ajax1.nl