Marco van Basten wil volgend seizoen weer aan de slag als trainer/coach. ,,Bij een mooie club in het buitenland” zegt hij in een interview met het AD, dat zaterdag verschijnt. Van Basten is analyticus bij abonneezender Sport1 en vanavond debuteert hij in dezelfde rol bij SBS6, rond de wedstrijd Nederland-Oostenrijk.

,,Het ligt voor de hand in het buitenland te gaan werken”, aldus de oud-bondscoach, die laatstelijk bij Ajax werkte, waar hij in mei 2009 ontslag nam. ,,Als je bij Ajax gewerkt hebt, is het lastig om ergens anders in de eredivisie te werken. Ik zie mezelf daarom niet een-twee-drie weer in Nederland aan de gang gaan.”

In de afgelopen anderhalf jaar zijn er ‘mooie clubs en mooie landen’ voorbijgekomen, die hem graag in dienst hadden genomen. ,,Ik ging daar niet eerder op in, omdat ik de tijd wilde nemen om na te denken en om te herstellen van een operatie aan mijn enkel. Ik voel me nu fit en sterk genoeg om een nieuwe start te maken.”

Van Basten geeft toe graag wat langer in Nederland te hebben willen werken. ,,Maar dat ging helaas niet. Bij Ajax werd het niet wat ik er van gehoopt had. Nu kijk ik verder, ik heb echt weer zin om trainer te zijn.”

Dat hij zijn focus op het buitenland heeft staan, leidde zijn aandacht niet af van het nationale voetbal. ,,Ik volg alles wat er gebeurt en ik moet zeggen, dat ik erg blij ben met de prestaties van FC Groningen. Ik wist dat Pieter Huistra een goede trainer zou zijn en dat bewijst hij dus. Mooi om te zien, zoals ook de prestaties van ADO Den Haag me wel bevallen.”