Ajax A1 versloeg woensdag Olympique Lyon met 0-3 en plaatste zich voor de kwartfinales van de UEFA Youth League. Stan van Bladeren keepte een uitstekende wedstrijd en hield het team van Frank Peereboom zeker in de beginfase overeind. Dat hij een goede wedstrijd speelde, is achteraf gezien eigenlijk niet vanzelfsprekend. “De eerste twee wedstrijden na mijn terugkeer haalde ik niet mijn niveau. Toch mocht ik woensdag starten. Daarmee lieten ze zien, ondanks enkele mindere prestaties, vertrouwen in mij te hebben. Ik heb dat, denk ik, niet beschaamd. En om dan zo terug te komen is heel mooi”, vertelt Van Bladeren op Ajax.nl.

“In de zomer scheurde ik mijn enkelbanden af en daardoor was ik lang uit de roulatie”, blikt de doelman terug op een zware periode. “Ik keerde terug, maar niet helemaal goed. Ik haalde niet het niveau dat ik graag zou willen halen. Vervolgens kreeg ik opnieuw een blessure, een scheurtje in mijn labrum, en raakte ik nog dieper in de put. Het was een heel zware tijd. Ik ben er nu weer bovenop en hoop dit vast te kunnen houden.”

Tegen Lyon hield Van Bladeren zijn doel schoon. “Ik vind het lekker om dit soort wedstrijden te spelen. Het is een hoog niveau, waarin ik kan zien wat mijn top is. Blijkbaar kan ik het aan. In dit soort wedstrijden kan je je geen fouten permitteren. Het werkt bij mij het beste als ik wedstrijden moet keepen waarbij ik niet over dingen hoef na te denken, of geen keuzes heb.”
Dat laatste was tegen Lyon in de beginfase zeker het geval. “Het eerste kwartier waren zij echt goed. Ze zetten ons onder druk en creëerden meer kansen. Maar Lyon maakte het niet af. Wij hebben spelers in huis die het verschil kunnen maken en scoorden een wereldgoal. Dat was grote klasse. Vanaf dat moment kregen wij de controle.”

Van Bladeren schrok echter niet van het felle begin van Lyon. “Nee, ik dacht juist: dan krijg ik lekker veel te doen”, grapt de doelman. “Op dat moment moet ik gewoon mijn taak uitvoeren, kalm blijven en zorgen dat er geen enkele bal ingaat. Ik loop alweer een tijdje mee en laat mij niet zo snel gek maken. Bovendien zie je dat de jongens die de Youth League al eerder hebben meegemaakt rustiger zijn dan de spelers voor wie het de eerste keer is. Die hebben wat meer stress. Je probeert die jongens te helpen, maar uiteindelijk moeten ze het wel zelf doen.”

In de kwartfinale van de Youth League treft Ajax titelverdediger Chelsea. Volgens Van Bladeren is het doel nog altijd realistisch, namelijk: het winnen van de Youth League. “Ik denk dat ons doel nog steeds vrij reëel is. We krijgen goede spelers terug van het eerste en van Jong Ajax. We hebben een sterk team, dat heel goed kan samenwerken en alles voor elkaar wil geven. Laat Chelsea maar komen!”