© Proshots

Donny van de Beek stond zondagavond, net als tegen Bayern München, in de Ajax-basis. De middenvelder bekroonde zijn uitstekende spel met het eerste doelpunt. “Het is een mooie week, denk ik. Het liefst wil je spelen. Gelukkig stond ik vandaag op het veld en een mooie overwinning, dus een lekkere dag”, aldus Van de Beek in een interview met Fox Sports.

Vechten voor basisplaats

De middenvelder moest het de afgelopen maanden vaak stellen met invalbeurten of zelfs 90 minuten op de bank. Van de Beek blijft vechten voor zijn basisplaats. “Als je niet speelt, dan mag je teleurgesteld zijn denk ik. Dat is iedereen, ik ook natuurlijk. Maar op een gegeven moment moet wel de knop om. Als je er dan inkomt of je mag starten, dan moet je het natuurlijk wel laten zien.” Van de Beek weet vervolgens goed zijn kwaliteiten te noemen. “Ik maak sowieso mijn doelpunten. In de combinaties en loopacties denk ik daarnaast dat ik van grote waarden kan zijn voor het elftal.”

Luxeprobleem

Wanneer Frenkie de Jong echter weer fit is, lijkt het erop dat Van de Beek weer genoegen moet nemen met een plaats op de bank. Daarmee heeft Ajax een behoorlijk luxeprobleem in het elftal. Kenneth Perez en Ronald de Boer merkte in de studio van Fox Sports op dat Van de Beek desondanks altijd in de basis moet starten. “Mooi dat ze dat zeggen. We hebben natuurlijk heel veel goede spelers en ik hoop natuurlijk dat de trainer voor mij kiest. Daar zal ik hard voor moeten werken en mijn best voor doen.”

Vroeg doelpunt

Van de Beek scoorde al na drie minuten het openingsdoelpunt. “Ik liep goed weg en zag Kasper (Dolberg, red.) ook gaan. Maar hij kwam precies mooi in mijn loop en schoot hem mooi binnen. Het was trouwens een goede bal van Dusan (Tadic, red.). Die heeft inmiddels al een paar assists op mij gegeven.”

Nederlands Elftal

Bondscoach Ronald Koeman besloot Van de Beek ondanks zijn plaats op de Ajax-bank uit te nodigen voor het Nederlands Elftal. De middenvelder is klaar om zichzelf weer te laten zien. “Ik ben gretig om mezelf te laten zien. Dat is een mooi teken van de bondscoach en natuurlijk, ik speel niet altijd. Dan is het de vraag of je er wel of niet bijzit, maar dit spreekt denk ik wel vertrouwen uit.”