Ajax A1 won woensdagavond overtuigend van Olympique Lyon. De Amsterdammers zegevierden met 0-3 in Frankrijk en plaatsten zich zo voor de kwartfinale van de UEFA Youth League. Frank Peereboom, trainer van de A1, was na afloop zeer tevreden. “Ik ben trots en heel gelukkig. We hebben twee prachtgoals gemaakt en kwamen voetballend een aantal keer fantastisch door hun verdediging. Daarnaast heeft een aantal spelers individueel gezien een heel hoog niveau gehaald. Daar is dit ook het podium voor, maar je moet je wel kunnen onderscheiden”, laat Peereboom aan Ajax TV weten.

“In de beginfase hadden we het met de druk vooruit niet goed staan en daar moesten we snel op anticiperen”, vervolgt de trainer van de A1. “Uiteindelijk kregen we dat op de rit en werden zij gedwongen tot de lange bal. Daardoor kregen we waar we goed mee zijn: de bal. We groeiden in de wedstrijd en kwamen op een supermoment op voorsprong. Daarna zag je dat we meer vertrouwen kregen en iets meer durfden. We hebben het goed gedaan tegen een goede ploeg, met vaardige en snelle spelers. Maar als ze achter staan, moeten ze ook gaan forceren. Ik merkte ook dat ze op gegeven moment onrustig werden.”
Slechte beginfase

Donny van de Beek is het met zijn trainer eens: “Ja, het klinkt heel makkelijk een 0-3 winst. Maar ik denk dat we vandaag heel erg zakelijk waren. In het begin begonnen we niet goed en daarom was het mooi dat die eerste goal viel. Daarna kwamen we wat beter in de wedstrijd. Als dan vlak erna de 0-2 valt is dat heerlijk. De 0-2 was een hele mooie aanval. Via Vaclav en mij kwam de bal bij Appie en hij schoot de bal goed binnen. Ik weet dat Appie vaak op de rand van de zestien staat, dus het was een kwestie van de bal goed terugleggen.”

De maker van de derde Ajax-goal vond de A1 ook moeizaam starten. “In het veld had ik ook het gevoel dat Lyon in de beginfase iets beter was”, vertelt Bergsma. “Wij maakten vervolgens een fantastische goal. Een mooie pass van Carel en Donny rondt het daarna heel mooi af. Daardoor konden we wat makkelijker gaan voetballen. Na de 0-2 zag je al helemaal dat het ging lopen.” Vlak na rust maakte de verdediger de 0-3 en besliste hij het duel. “Die goal was heerlijk. Ik besprak met Carel dat ik iets langer zou wachten, waardoor ik minder snel zou worden opgevangen door zo’n grote gast van Lyon. Ik wist dat Appie de bal op de eerste paal zou geven, dus ik kwam voor de keeper en kop de bal er gewoon goed in. Heerlijk!”

Zelfvertrouwen

“Natuurlijk gaat van zulke zeges je zelfvertrouwen omhoog”, laat Van de Beek aan Ajax TV weten. “Ik denk dat we zeker een goede kans maken tegen Chelsea. We zullen ook daar weer met durf moeten spelen, dan komen we in onze kwaliteit.”

Ook Peereboom is trots op de 0-3-zege: “Dit resultaat is fantastisch voor de club. Iedereen is er mee bezig. Het is natuurlijk niet alleen de A1. Nee, we doen het met de hele bovenbouw. En ook samen met de staf van het eerste en het tweede team overigens, waar goed mee wordt overlegd wie er wel mee speelt en wie eventueel niet. Ajax is vandaag de grootste winnaar. Het droomdoel is nog steeds aan, dus daar hopen we nog steeds op.”