Donny van de Beek mocht tegen ADO Den Haag opnieuw in de basis beginnen. De middenvelder blijft rustig onder alle speeltijd die hij krijgt. “Wat ik nu meepak, is mooi”, vertelt hij aan De Telegraaf. “Natuurlijk wil je als jonge speler altijd meer. Maar ik ben 18 jaar. Dit halve seizoen hoop ik me door te ontwikkelen en vanaf juli moet het mijn jaar worden. Dan wil ik een vaste basisplaats veroveren.”

Zelf denkt hij dat hij volgend seizoen helemaal klaar is voor het grote werk. “Ik weet sowieso dat ik het voetballend aan kan. Qua fysiek heb ik al grote stappen gemaakt, maar vind ik dat het nog wel beter moet. Zodat het verschil met de anderen steeds kleiner wordt. Vanaf het begin van het seizoen doe ik al extra krachttraining.”

Bij Ajax krijgt hij de mogelijkheid om zich langzaam naar het eerste elftal te werken. Die ontwikkelingsmogelijkheid was dan ook een van de redenen dat hij een aantal jaar geleden interesse van Bayern München afsloeg. “Het is leuk als dat soort clubs belangstelling toont. Maar ik wist gelijk dat het beter was om bij Ajax te blijven, omdat mijn kansen zouden komen.”

De Duitse club wilde ver gaan om de middenvelder aan de jeugdopleiding toe te voegen. “Het klopt dat Bayern mijn zaakwaarnemer, mijn ouders en mij met een privévliegtuig wilde ophalen. Maar het is zelfs nooit tot een gesprek gekomen, omdat ik wist wat ik wilde. Ajax is voor jonge spelers het beste en gewoon mijn cluppie. Mijn enige doel op dit moment is hier een aantal jaren in het eerste te spelen.”