Rik van den Boog vierde het kampioensfeest van Ajax met gemengde gevoelens. Over krap twee weken trekt de algemeen directeur de deur in Amsterdam achter zich dicht.

De behaalde titel zorgde voor veel vreugde bij de scheidende Ajax-directeur. ‘Een obsessie wil ik het niet noemen, maar ik hoef niemand meer uit te leggen hoezeer iedereen snakte naar de derde kampioensster’, vertelt Van den Boog aan Voetbal International. ‘De ontlading die het meebracht, zowel in het stadion als op het Museumplein, maakte diepe indruk op me.’

Toch moest Van den Boog wel even op zijn tong bijten. ‘Ik moest me even schrap zetten om weg te blijven bij andere gevoelens die ik had. Dankzij de explosie van vreugde ging dat snel. Maar het doet pijn deze club te verlaten, terwijl we aan veel doelstellingen hebben voldaan.’

‘We zijn landskampioen, de financiën zijn op orde en de jeugdopleiding staat weer helemaal centraal. Dat is geen mening, dat zijn feiten. Helaas is het me niet gelukt een andere doelstelling te realiseren: ik wilde veiligheid creëren binnen de club, een rustig klimaat waarin mensen optimaal kunnen werken. Dat is door druk van buitenaf gedwarsboomd en daar baal ik van.’

Volgens Van den Boog komt diens opvolger in een gespreid bedje terecht. ‘Mijn opvolger heeft het makkelijk. Budgettair zaten we al op de nullijn. Met de directe plaatsing voor de Champions League is de nieuwe directeur straks verzekerd van minimaal tien miljoen aan extra inkomsten. Sportief gezien zal de nieuwe directeur ook geen klagen hebben.’