In het feestgedruis leeft Rik van den Boog volgens een ijzeren schema. De aftredend directeur van Ajax heft het glas, maar onderhandelt ook in Waalwijk over Derk Boerrigter en bij de satellietclub in Kaapstad over de opvolging van Foppe de Haan. ‘Ik hoop dat onze opvolgers oppassen met het beeld dat nu bestaat van Ajax. Stal je ego ergens en kom Ajax helpen, zou ik zeggen.’

Gisterochtend om negen uur startte Rik van den Boog zijn auto alweer. Op weg naar een onderhandelingstafel ergens. AD Sportwereld zocht de scheidend directeur op.

Beetje brak nog misschien?
Van den Boog: ‘Nee niet brak, ik wist dat ik nog met een club moest onderhandelen. Danny Blind was bij me, die was wel een beetje brak, geloof ik, haha.’

Met wie werd er onderhandeld?
‘Met RKC. Over het aantrekken van Boerrigter. Goede aanvaller, prima gesprek.’ Wat deed u toen u uw bed uitkwam? ‘Dat was al vroeg, hoor. Ik heb alle kranten doorgenomen. Wat dan opvalt is dat één krant, de Telegraaf, in zijn berichtgeving en conclusies totaal afwijkt van de andere, heel apart om te zien. Maar het verbaast me al lang niet meer. Het is eerder lachwekkend dan wat anders.’

Over twee weken neemt u afscheid, wordt dat straks moeilijk?
‘Ik zal deze laatste twee weken niet gemakkelijk vinden. In rationele zin wel. Alles staat op het goede spoor. Maar de emotie blijft, geef ik toe, ik begrijp nog steeds niet waarom er hier zo’n herrie is uitgebroken. Waarom? Welk doel? Kijk waar we staan.’

Daar heeft u vast een antwoord op.
‘Joh, ik heb geen zin om nog eens uit te halen naar onze critici (Johan Cruijff en co, red.). Maar als ik hén aanspreek op hun gedrag, moet ik zelf het voorbeeld geven.

Hoe reageren de spelers op u nu de sportieve spanning er vanaf is?
‘Ach, die leven hun eigen leven, zo gaat dat. Van de spelers heb ik wél een goed gevoel teruggekregen na de wedstrijd. Ze hebben de schaal in de kleedkamer bij mij gezet, die is ook van u, zeiden ze. Vond ik wel mooi. Die voetballers hebben gevoeld hoe moeilijk het voor de club allemaal was de laatste tijd. De kritiek heeft hen ook een tijd afgeleid van waar het eigenlijk om ging. Op tijd vonden ze de weg naar de titel. Dat geeft een groots gevoel met zijn allen.’

‘Ik probeer afstand te nemen van de kritische gevoelens. Ik hoop dat onze opvolgers oppassen met het beeld dat nu bestaat van Ajax. In sportief gezicht is dat een positief beeld, daar moet men voorzichtig mee omgaan, het gaat om Ajax. Laat het nu eens met rust. Stal je ego ergens en kom Ajax helpen, zou ik zeggen.’

Wat gaat u hierna doen?
‘Na 1 juni pak ik gewoon een tijdje mijn rust. Ik heb een paar commissariaten, maar daar ben ik al mijn tijd niet aan kwijt. Ik ga proberen mijn familie terug te vinden. Dat klinkt misschien gek, maar ik moet er weer achter komen hoe het leven is in mijn gezin met mijn vrouw, mijn twee zoons (21 en 14) en mijn dochter (18). Daar ben ik de afgelopen tijd wel wat tekort geschoten. Ik ben de balans die ik had kwijt geraakt. Die ga ik weer zoeken en ik vind hem, zeker weten.’