Tijdens de afgelopen transferperiode verkocht Ajax Urby Emanuelson en Luis Suarez. Van Jong Ajax vonden Marvin Zeegelaar, Darko Bodul, Rik Schouw en Timothy van der Meulen elders onderdak. Trainer Frank de Boer had graag een versterking gehad, maar onderhandelingen met andere clubs liepen op niets uit. Een terugblik op de transferperiode met algemeen directeur Rik van den Boog.

Hoe kijkt u terug op de afgelopen transferperiode?
,,Met gemengde gevoelens. Dat Urby naar AC Milan kon vond ik geweldig voor hem. Hij is vanaf zijn 8e Ajacied en heeft dus tweederde van zijn leven bij Ajax doorgebracht. Je kunt hem met recht een ‘kind van de club’ noemen. Voor onze naam is het ook goed dat hij bij AC Milan terechtkomt. Maar sportief gezien hadden we hem er liever bijgehouden.”

Datzelfde geldt voor Luis Suarez.
,,Klopt. Al hebben we in de onderhandelingen met Liverpool een paar keer het punt bereikt dat het af zou ketsen en dat Luis gewoon bij Ajax zou blijven. Liverpool heeft lang aan bedragen vastgehouden die ver onder de 20 miljoen euro lagen en het was voor ons absoluut niet aan de orde hem voor zo’n bedrag te laten gaan. Uiteindelijk zijn we er uit gekomen, waardoor Luis nu in de Premier League gaat spelen.”

Ajax wilde zich mede daarom versterken.
,,Ja, al moet ik er gelijk bij zeggen dat we niet hebben gezocht naar de opvolger van Luis. Die bestaat namelijk niet, want Luis is uniek in zijn soort. We hebben afgelopen zomer op een eventueel vertrek van hem ingespeeld door Mounir El Hamdaoui te kopen. Mounir is net als Luis een veel scorende aanvaller met enorm veel creativiteit. We zochten de afgelopen dagen nog een aanvaller erbij omdat we vinden dat we wat ruimer in de spelers moeten zitten. Nu moeten we wachten tot de zomerperiode om ons te kunnen versterken.”

Zondag bij NAC Breda – Ajax heeft u tegen meerdere media gezegd dat het geen ramp is als er geen nieuwe speler zou komen. Ziet u dat nu anders?
,,Nee, al had ik toen nog wel de goede hoop dat Bas Dost of Dries Mertens naar Ajax zou komen.”

Er is veel over de onderhandelingen, met name tussen Ajax en sc Heerenveen over Dost, gezegd en geschreven. Hoe heeft u het beleefd?
,,Vrijdag was duidelijk dat we de vraagprijs te hoog vonden. Dat is in het weekend niet anders geworden. Maandag kwam er nog een miljoen bovenop, waardoor het helemaal kansloos werd. Bas verloor vervolgens de zaak die hij had aangespannen tegen zijn werkgever. Ik heb om een uur of acht ’s avonds nog contact met Heerenveen gehad en toen bleek dat de afstand onoverbrugbaar bleek. Ik had het niet kunnen verantwoorden naar de achterban als ik zoveel geld voor Bas had moeten betalen. Dat ze in het laatste uur voordat de markt sloot nog met bijna twee miljoen zakten vond ik heel merkwaardig, zeker na ons gesprek eerder op de avond. Maar uiteindelijk was het verschil nog steeds bijna een miljoen. Je kunt mij niet aan mijn verstand brengen dat een speler die deze zomer iets meer dan 3 miljoen euro heeft gekost, vervolgens een half jaar bankzitter is en kennelijk niet goed met de trainer kan opschieten, een half jaar later het dubbele waard is.”

De indruk leeft dat Ajax rijk is na de transfer van Suarez.
,,We hebben er een mooi bedrag voor gekregen, maar kijk eens waar we vandaan komen! Vorig jaar sloten we af met bijna 23 miljoen verlies. De tijden zijn veranderd. Als ik het gekscherend over de Ajax-factor heb, bedoel ik dat clubs opeens meer geld gaan vragen als wij ons melden voor een speler. En in dit geval was duidelijk sprake van die Ajax-factor.”

De speler is de dupe.
,,Ja, maar ik denk ook beide clubs. Deze zaak kent geen winnaars. Ik heb veel respect voor de manier hoe Bas Dost met deze dag is omgegaan. Na een zware zitting in Zeist is hij urenlang met onze clubarts op pad geweest voor een uitgebreide medische keuring op verschillende locaties. We wilden niets aan het toeval overlaten, want stel je voor dat we er ’s avonds wel uit waren gekomen, dan was er geen tijd meer geweest voor een keuring. Die jongen heeft een bizarre dag achter de rug. Ik wil ook de rol van zijn zaakwaarnemer Rob Jansen benoemen. Rob is tot op het laatste moment zeer actief geweest en heeft er alles aan gedaan om ‘zijn’ speler bij de club te krijgen waar hij wilde spelen. Tevergeefs.”

Wat nu?
,,Nu maken we het seizoen af met de huidige groep. Ook zonder Luis Suarez en Urby Emanuelson blijft Ajax strijden op drie fronten: de competitie, de UEFA Europa League en de KNVB Beker. En in de zomer gaan we kijken of en hoe we ons kunnen versterken.”

Tekst: Ajax.nl