De machtsstrijd bij Ajax wordt in heel Nederland met grote belangstelling gevolgd. ,,Er gaan nu koppen rollen,” voorspelt Aad de Mos in het AD. ,,Van Cruijff kun je nooit winnen, zelfs niet als hij ongelijk heeft,” zegt oud-PSV-voorzitter Harry van Raaij. De Mos, als trainer in Amsterdam ooit de voorganger van Cruijff, ziet het somber in voor de Ajax-directie. ,,Van den Boog en Coronel zijn kansloos,” zegt de Hagenaar. ,,Als je met Cruijff in zee gaat, moet je moeten weten dat je alles wat je in handen hebt, kwijt bent. Hij gaat voor het hoogste en wil alles voor het zeggen hebben. Als je hem tegenwerkt, ben je de verliezer. Cruijff heeft de publieke opinie achter zich. Daar kun je het niet van winnen.”

,,In Nederland heeft nog nooit iemand van Cruijff kunnen winnen,” zegt voormalig PSV-voorzitter Harry van Raaij. ,,Ik vind het heel knap hoe hij altijd onomstreden is gebleven. Cruijff was een fantastische voetballer en een fantastische trainer. Maar hij heeft niet bewezen dat hij ook een goede bestuurder is.”

En daar wringt volgens Van Raaij de schoen. ,,Cruijff is een voetbalman in hart en nieren. In een algemeen bestuur komen echter meer facetten naar voren. Techneuten kunnen wel willen dat we de top halen, maar de vraag is of dat financieel nog wel haalbaar is. Als Cruijff wint, is het bestuurlijke probleem bij Ajax nog niet opgelost. Een strijd als deze kent nooit een winnaar, maar alleen verliezers.”