Hieronder de column van Rik van den Boog, op de officiële website van Ajax.

Hartelijk welkom in de Amsterdam ArenA bij de competitiewedstrijd Ajax – VVV-Venlo. De 2-2 van vorige week in Kerkrade is, zoals altijd wanneer Ajax niet wint, gevoelsmatig aangekomen als een nederlaag. Gelukkig zet onze trainer de zaken in het juiste perspectief. We speelden bij vlagen goed voetbal, hadden meerdere malen de mogelijkheid de wedstrijd te beslissen, maar mochten eveneens niet mopperen dat we niet hebben verloren. Frank vond daarbij het spel een stuk beter dan de voorgaande wedstrijden, tegen FC Utrecht en De Graafschap. Kortom: het is vervelend dat we deze zware uitwedstrijd niet hebben gewonnen, maar meer ook niet.

Op sportief gebied mag het dan af en toe nog wat wisselvallig zijn, maar we zijn een kerngezonde voetbalclub, zonder schulden. Volgende week maken we onze halfjaarcijfers bekend en zoals we ook in onze verwachtingen communiceerden: deze cijfers zien er beter uit dan vorig jaar. Dat komt ook door de inkomsten uit de UEFA Champions League. Voor het tweede half jaar komen daar nog de transferinkomsten van afgelopen periode bij. En met de wetenschap dat we een aantal aflopende contracten niet zullen verlengen, kunnen we constateren dat Ajax het financieel gezien weer een stuk beter voor elkaar heeft.

Er is heel veel gezegd en geschreven over de terugkomst van Johan Cruijff bij Ajax. Een aantal zaken is uit zijn verband gerukt, waardoor het allemaal erg spraakmakend is geworden. Omdat ik vind dat supporters op de juiste manier geïnformeerd moeten worden, herhaal ik hier nogmaals wat ik erover gezegd heb. Het gaat over ons grootste clubicoon, daar wil ik geen misverstanden over laten bestaan. Ik ben blij dat we inmiddels met elkaar praten in plaats van over elkaar. Er zit veel voetbalknowhow in de samengestelde klankbordgroep en deze mensen willen Ajax verder helpen. Samen met mijn twee collega-directieleden voer ik het beleid uit van Ajax, daar zijn we verantwoordelijk voor en daar worden we op afgerekend. Het spreekt voor zich dat we bij het uitvoeren van dat beleid de adviezen van de klankbordgroepen meenemen, sterker nog: ik zit zelf in de klankbordgroep technische zaken, dus ik praat met ze mee over alle zaken die op technisch vlak te bespreken zijn.

Vandaag nemen we officieel afscheid van Luis Suarez. Luis bracht Ajax en ook alle toeschouwers iets bijzonders. Hij heeft de afgelopen jaren veel voor ons betekend, zijn staat van dienst is enorm. Ik weet zeker dat de fans hem niet snel zullen vergeten en dat iedereen hem het allerbeste gunt bij zijn nieuwe werkgever Liverpool. Met Luis wonnen we vorig jaar in eigen huis met 7-0 van onze tegenstander van vandaag. Alle Ajacieden hopen vandaag wederom op zo’n mooie prestatie, maar ook in Venlo hebben ze de punten hard nodig. Wat de uitslag ook wordt, ik wens iedereen heel veel kijkplezier!

Rik van den Boog
Algemeen directeur