Het bestuur van Ajax wordt niet bedreigd of geïntimideerd door de eigen aanhang. Uitspraken daarover door burgemeester Eberhard van der Laan doet Ajaxdirecteur Rik van den Boog af als onzin.

”We herkennen ons totaal niet in de uitlatingen die hij (Van der Laan) heeft gedaan over bedreigingen en de vermeende macht van de supporters,” zegt Van den Boog vandaag tegen Het Parool. ”We hebben zelfs nog navraag gedaan bij de politie en weten zeker dat de afgelopen jaren directie- noch bestuursleden bedreigd zijn. En dat supporters hier beslissingen doordrukken, is totale onzin.”

Van der Laan kondigde al eerder aan de strijd te willen aanbinden met de harde kern van Ajax. Gisteren legde hij tien supporters een groepsverbod op.

De burgemeester zei Ajax zo te willen helpen met de aanpak van de harde kern. Die maakt zich volgens hem schuldig aan criminele activiteiten en zou ook het bestuur bedreigen en bepalen wat er gebeurt in de Arena.

Een woordvoerder van Ajax vindt het vervelend dat de raddraaiers als Ajaxfans worden neergezet. ”Ze halen niet alleen rottigheid uit bij wedstrijden van Ajax, maar ook op Koninginnedag en bij andere evenementen. Als de politie weet dat deze groep criminele activiteiten ontplooit, moeten ze worden opgepakt. Wij kunnen alleen reageren op wat er in het stadion gebeurt.”

En in de Arena gaat het nu juist goed, zegt de woordvoerder. ”Het aantal incidenten is op één hand te tellen, we overleggen regelmatig met supporters, en de sfeer is goed.”

Ajax ziet dan ook geen reden om maatregelen te nemen in het stadion. Verscherpt toezicht, registratie met pasfoto’s en spreiding van hardekernleden is niet aan de orde.

Een woordvoerder van Van der Laan zegt over de vermeende bedreigingen dat de burgemeester ook informatie krijgt uit andere bronnen. ”We bekijken het van de goede kant: als de directie van Ajax zich niet bedreigd voelt en alle noodzakelijke beslissingen kan nemen, ook om problemen met de harde kern aan te pakken, dan is dat mooi. Maar we geven een signaal: mocht dat in de toekomst veranderen, dan staan we pal voor jullie.”

Van der Laan gaat gewoon verder op de ingezette koers, zegt zijn woordvoerder. ”Het gaat om 100 tot 150 fanatieke supporters over wie wij dossiers hebben opgebouwd, en die zich duidelijk kleden en afficheren als Ajaxfans.”

Hij bevestigt dat Ajax de zaakjes in het stadion op orde heeft. ”Maar de verantwoordelijkheid van de burgemeester gaat verder. Deze jongens laten geen mogelijkheid onbenut om te rellen – ze verstoren een demonstratie van de English Defence League, jagen bezoekende supporters op, of slaan een kroeg op de Wallen kort en klein. Het is goed om daar iets aan te doen. We zijn nog maar net begonnen.”

Bron: Het Parool