Hoewel hij niet op een erg prettige manier bij Ajax vertrok, keert Henri van der Aat terug in de voetballerij. Bij AS Monaco gaat hij als commercieel directeur aan de slag. Wrok naar de Amsterdamse club koestert hij niet. “Nee, Ajax blijft mijn club, wat er ook gebeurd is.”

Tijdens de Fluwelen Revolutie was Van der Aat tegenstander van het kamp Cruijff. Hij beschouwt dat achteraf voor een deel als zijn plicht. “Mensen vergeten wel eens dat ik daar de belangen van de vennootschap Ajax verdedigde als statutair directeur”, tekent het AD op uit zijn mond. Hij trok toentertijd al snel zijn conclusies. “Ik wist dat als Van Gaal niet zou komen, mijn tijd erop zat. Ik kon niet meer blijven. Als er nieuwe mensen komen, moet je die ook de ruimte geven.”

Van der Aat besluit op een positieve noot door te refereren naar de positieve financiƫle en sportieve resultaten in zijn laatste jaren, maar zal ook herinnerd worden als de eindverantwoordelijke voor de Ajax Experience. Dit museum flopte gigantisch en kostte de club uiteindelijk bijna tien miljoen.