Mitchell van der Gaag heeft het erg naar zijn zin bij Ajax. De trainer heeft inmiddels een paar weken de leiding over Jong Ajax en weet goed wat er van hem verwacht wordt. “Ik begon mijn trainerscarrière bij een beloften elftal in Portugal, dus ik weet wel hoe het ongeveer werkt. Je bent afhankelijk van het eerste elftal. Normaal ben je als trainer leidend en bepalend, dat ben je nu niet. Als je dat van tevoren weet dan heb je al een groot gedeelte overbrugd. Het wordt dan makkelijker om mee om te gaan. Daar moet je je op instellen”, laat hij weten aan Ajax TV.

“Sinds ik wist dat ik trainer van Jong Ajax zou worden heb ik wedstrijden gekeken en ook de kampioenswedstrijd van Ajax O19 bezocht. Om zo een beter beeld te krijgen van de spelers”, vervolgt hij. “Als je dan daadwerkelijk bezig bent met de spelers, dan zie je de kwaliteiten, hoe ze zijn en hoe ze reageren op bepaalde situaties. Ik heb bij mijn aanstelling gezegd dat er heel veel toptalenten aanwezig zijn hier en dat blijkt ook zo te zijn.”

Het hoofddoel van Jong Ajax blijft spelers afleveren aan het eerste elftal. Van der Gaag hoopt dat daarnaast ook te koppelen aan het winnen van wedstrijden. “Je weet dat er heel veel kwaliteit rondloopt bij Ajax. We hopen dit seizoen zo veel mogelijk spelers af te leveren bij het eerste. Dat blijft hetzelfde. Uiteindelijk gaat het ook om winnen. Sommige wedstrijden moeten gewonnen worden. Dat zie je ook bij het eerste elftal en je moet dat zien te koppelen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar uiteindelijk train je daar de hele week voor. Als je dat elke week afdoet met ‘We zijn ondersteunend aan het eerste’, dan relativeer je te veel naar mijn mening. Dat hebben we ook zo besproken.”

Uiteindelijk hoopt de trainer het gat met het eerste te verkleinen dit seizoen. “Het eerste is leidend, dus we willen de manier van spelen in zo groot mogelijke lijnen dezelfde dingen doen. En voor de rest ben ik natuurlijk als persoon en trainer anders, dus dat verschilt misschien wel een klein beetje. Maar we zijn nu ook nog zoekende van hoe we het precies gaan doen. We willen zo veel mogelijk veeleisend zijn en het gat met het eerste verkleinen.”

Jong Ajax wint in eerste oefenwedstrijd van FC Twente