Dinsdagavond speelt Ajax voor de Champions League tegen het Duitse Borussia Dortmund. Een wedstrijd die op papier in het voordeel van de West-Duitse club lijkt te worden bepaald. Desondanks zien ex-Dortmund-speler Cedric van der Gun en huidig Werder Bremen-speler Eljero Elia de club waar ze hun jeugdopleiding doorliepen niet als kansloos. Elia gaf de aanvallers van Ajax zelfs enkele tips.

De buitenspeler, die via zijn nieuwe club Werder Bremen weer hoopt in het Nederlands Elftal te komen, speelde dit seizoen al tegen Dortmund. Ondanks de 2-1 overwinning van de regerend Duits landskampioen was het team van Elia niet kansloos. “Boerrigter moet, net als Tobias Sana aan de andere kant, de back van Dortmund voortdurend opzoeken. Ze hebben een hekel aan één tegen één.”

Voor Derk Boerrigter had hij nog wat extra tips: “Als je als linkeraanvaller van buiten naar binnen komt en dán diep gaat, ligt er een zee van ruimte. Dat komt doordat Dortmund op lijn speelt en de centrumverdedigers niet de allersnelsten zijn.” Volgens Elia is Dortmund dit seizoen niet zo sterk als in de laatste twee seizoenen, waarin ze landskampioen werden. Shinji Kagawa vertrok bijvoorbeeld naar Manchester United.

Cedric van der Gun doorliep net als Elia de jeugdopleiding van Ajax en speelde in 2003 een seizoen voor Borussia Dortmund. De Duitse ploeg schat hij momenteel hoger in dan Ajax, maar de Amsterdamse ploeg acht hij zeker niet kansloos. “Het zal niet makkelijk worden voor Ajax, hoewel zij het tot nu toe ook niet slecht doen. Er zijn altijd wel verrassingen”, doelende op de overwinning van ‘zijn’ FC Utrecht op PSV.

Het Westfalenstadion is volledig uitverkocht, wat betekent dat er ruim 80.000 mensen in het stadion te vinden zijn. “Het is een geweldig stadion, maar ik kan me niet voorstellen dat spelers van Ajax zich gek laten maken door zoiets.” Overwintering in de Champions League acht Van der Gun uitgesloten: “Ik denk dat Ajax zich in eerste instantie op de derde plek moet richten. Alles wat ze mee kunnen pakken, is mooi meegenomen.”