Andy van der Meyde speelde in de jeugdopleiding en debuteerde in het profvoetbal bij Ajax. Na een mooie tijd in het eerste elftal maakte Andy de overstap naar Internazionale en via Everton belandde de rechtsbuiten van weleer bij PSV. Zonder een echte wedstrijd in het eerste elftal van PSV te spelen, besloot de rechtsbuiten te stoppen met profvoetbal. Na zijn carrière werd Van der Meyde steeds bekender als tv-persoonlijkheid en in het boek Geen Genade werden alle mooie verhalen uit zijn voetbalcarrière naar buiten gebracht. In aanloop naar de topper PSV-Ajax van aanstaande zondag ging Ajax1.nl in gesprek met Van der Meyde over zijn verwachtingen voor de wedstrijd tussen zijn twee oud-werkgevers.

“Ik verwacht dat het een moeilijke wedstrijd wordt voor Ajax. PSV-uit is altijd moeilijk, maar ik verwacht dat Ajax gewoon gaat winnen. Ik krijg de indruk dat Ajax wat volwassener is, een wat hechter team. Als ik naar beide teams kijk, denk ik dat Ajax toch de betere ploeg is.”

De wedstrijd die PSV na strafschoppen verloor van Atlético Madrid zal in de ogen van Van der Meyde weinig invloed hebben op de wedstrijd van zondag. “Zo’n doordeweekse wedstrijd is natuurlijk zwaar, maar ze hebben voldoende tijd om te herstellen. Lichamelijk zal het geen probleem zijn, misschien mentaal wel. Ze balen natuurlijk flink dat ze uitgeschakeld zijn, dat kan wel mee gaan spelen, maar fysiek echt niet. Ook denk ik dat het gelijkspel van vorig weekend voor Ajax niet mee wordt genomen in deze wedstrijd. De focus ligt op PSV, dat is geweest. Bij PSV zal dat niet anders zijn. Ajax moet gewoon weer vol voor de winst gaan. Wij moeten winnen, PSV heeft aan een gelijkspel in principe genoeg.”

“Ik denk dat Milik goed bezig is en ik vind dat El Ghazi moet spelen. Het middenveld staat goed, de verdediging staat goed, dus het gaat om de aanvallende impulsen. De voorhoede is echt heel belangrijk voor Ajax. Younes, El Ghazi en Milik moeten het verschil gaan maken, onze aanval is beter dan die van PSV. Voor mij bestaat de ideale voorhoede voor Ajax op dit moment uit El Ghazi, Milik en Younes. Milik doet het nu gewoon heel goed, Younes kan echt goed voetballen en El Ghazi is mijn favoriet. Het middenveld van beide teams is best wel gelijkwaardig, maar ik denk dat Ajax een iets beter middenveld heeft. Het zijn kleine dingen die het verschil gaan maken en dat is denk ik vooral het talent van de spelers.”

De laatste weken koos Frank de Boer, mede door een schorsing van El Ghazi, voor Lasse Schöne. De ervaren Deen is vaak belangrijk voor Ajax, maar toch kiest Van der Meyde voor El Ghazi als rechtsbuiten. “Schöne doet het goed als hij invalt. Met zijn vrije trappen en voorzetten is hij heel belangrijk, maar ik ben fan van Anwar. Ik hoop wel echt dat Schöne blijft, want hij is een belangrijke kracht op de bank. Ik heb zelf natuurlijk ook op rechts- en linksbuiten gespeeld en weet dat het een moeilijke positie is. Je bent heel afhankelijk van je medespelers, want zij moeten je de ballen geven. Er is weinig ruimte, omdat je een verdediger in je nek hebt staan hijgen en je ook nog vlakbij de zijlijn en achterlijn speelt. Hoe Anwar dat doet en hoe belangrijk hij is met zijn goals en assists, dat vind ik gewoon mooi om te zien. Dus hij moet absoluut het vertrouwen krijgen van De Boer.”

 

 

 

Volgens Van der Meyde, die zeventien keer uitkwam voor het Nederlands elftal, is Ajax mentaal kwetsbaar. “De zwakke plek van Ajax is het mentale aspect. Na het gelijkspel van PSV had ik echt al voorspeld dat Ajax ook gelijk ging spelen tegen NEC. Ik keek op mijn telefoon en zag dat Ajax 2-1 voorstond. Even later deed ik de radio aan en hoorde ik dat het 2-2 werd. Ik sloeg de auto bijna in tweeën, maar het verbaasde me niet. Het is natuurlijk heel erg zonde, maar misschien is het wel beter zo. Ajax moet nu gewoon winnen in Eindhoven. Ze kunnen er niet omheen, ze moeten het gewoon doen. Dat is wel goed voor de focus. Ik verwacht dan ook dat Ajax gewoon kampioen gaat worden. Het lijkt me sterk dat beide ploegen na deze wedstrijd nog punten gaan verliezen.”

“Het wordt achterin erg zwaar tegen Luuk de Jong. Ajax moet echt oppassen met de lange ballen. Niemand wint van De Jong, dus het maakt niet heel veel uit tegen wie hij staat. Van der Hoorn en Viergever moeten gewoon 100% geconcentreerd zijn. PSV staat echt wel goed, maar via de backs maak je veel kans. Arias en Willems houden erg van aanvallen. Arias moet er gewoon een paar keer overheen gaan en dan moet Younes voorin blijven. Als Arias dan balverlies lijdt, kan Younes vertrekken. Als dat gebeurt, blijft Arias daarna vast achterin staan en daarin is hij vrij zwak. Bij Willems moet El Ghazi ongeveer hetzelfde doen, maar Willems heeft wel echt een goede voorzet. Verdedigend is Willems wel een stuk zwakker. Zelf speelde ik daar altijd een beetje mee. De eerste twee keer liet ik mijn back lopen en als ze dan balverlies leden stond ik vrij. Dan stond hij de hele wedstrijd achterin.”

Ondanks dat zijn tijd bij PSV sportief gezien niet echt succesvol was, kijkt Van der Meyde wel met een positief gevoel terug op zijn tijd bij de club. “PSV is wel een mooie club, de mensen die daar werken zijn wel echt aardig. Het is een gemoedelijke club, maar ik ben gewoon Ajax-fan. Je kan wel merken dat het allebei topclubs zijn. Het verschil in sfeer bij beide clubs wordt wel groter gemaakt. Bij PSV moet ook gewoon gewonnen worden. Misschien klinkt het Amsterdamse taaltje gewoon wat harder dan het Brabants”, zegt Van der Meyde lachend.