Inmiddels is Edwin van der Sar ruim 2 jaar algemeen directeur van Ajax. Hij vergelijkt zijn huidige functie met zijn vroegere rol op het veld als keeper: “Ik leef bij de gratie van de mensen naast me, in mijn team. Als team kunnen we Ajax laten gloriëren”, vertelt hij aan De Volkskrant.

Hij beseft dat supporters smachten naar eindelijk weer eens een prijs, maar vindt ook dat hij zelf verder moet kijken dan dat: “De holy grail is het landskampioenschap. Dat wil je voor je supporters, de enigen die altijd blijven, hun hele leven. Maar het zou raar zijn als de algemeen directeur alleen met de zondag bezig is. Andere topclubs zetten stappen met zevenmijlslaarzen.”

Waar wil Ajax naar toe, een omzet van 200 miljoen, ongeveer het dubbele van de huidige omzet? “Hoger. Dergelijke ambities koesteren is goed, al weet ik ook dat het raar klinkt. Mensen zullen zeggen: ga eerst eens een prijs winnen. En het is ook niet zo dat we volgend jaar al aan dat bedrag zitten. Dat zet je neer, daar wil je naartoe groeien. Het een staat los van het ander,” aldus Van der Sar.

Hoe Van der Sar per toeval de eerste internationale prijs van Ajax terugbracht