Ajax nam Edson Álvarez afgelopen zomer voor zo’n 15 miljoen euro over van Club América. Van der Sar zegt in gesprek met Sports Illustrated gelukkig te zijn met de Mexicaan en licht de scoutingsverschuiving van Ajax van Scandinavië naar Zuid-Amerika uit.

“Ik denk dat we onze scouting een beetje hebben veranderd. Vier, vijf jaar geleden hadden we veel spelers uit Scandinavië. Uit Denemarken bijvoorbeeld, de talen lijken op elkaar, spelers hebben dezelfde achtergrond”, aldus de algemeen directeur van Ajax, die momenteel op zakenreis is in de Verenigde Staten. “Op een gegeven moment hadden we echter het gevoel dat we wat anders nodig hadden.”

“We hebben toen ons scoutingnetwerk wat aangepast om meer de focus op Zuid-Amerika te leggen”, vervolgt Van der Sar. “Colombia, Brazilië met David Neres, Argentinië met Nicolás Tagliafico. Mexico was de volgende stap en we waren op zoek naar een vervanger van Matthijs de Ligt.”

“Álvarez speelde in eerste instantie vooral in de verdediging. Daarna ging hij, toen hij al bij ons op de radar stond, ook op het middenveld spelen. Nu speelt hij meestal op het middenveld en hij heeft veel indruk gemaakt. Hij heeft gescoord in de Champions League-kwalificatie en in de eerste wedstrijd van de groepsfase. Hij is een geweldige aanwinst voor ons en bij ons kan hij zijn kwaliteiten verder ontwikkelen.”