Vanaf 26 november aanstaande is Edwin van der Sar operationeel als directeur marketing. Maandagochtend maakte Ajax bekend dat de voormalig doelman samen met Michael Kinsbergen (algemeen directeur, voorzitter directie) de directie complementeert. Edwin van der Sar kan niet wachten om te starten. “Het is nieuw, ik zal ervaring moeten opdoen. Maar ooit begint iedereen voor de eerste keer aan een klus,” meldt Van der Sar op de website van zijn management. “Dat geld nu ook voor mij. Ik zie dat niet als een probleem, eerder als een uitdaging.”

Uiteindelijk is het de bedoeling dat Van der Sar door Michael Kinsbergen wordt klaargestoomd als algemeen directeur. Tot die tijd zal de oud-international zich vooral richten op de marketing van Ajax. “Marketing kent legio kanten. Het zal al mijn aandacht gaan opeisen de komende periode. Pas als dat goed loopt, ga ik weer nadenken over de functie van directeur. Maar dat zien we dan wel,” legt hij is.

Voorafgaand aan de aanstelling sprak de recordinternational met Johan Cruijff, adviseur van Ajax. “Dat lijkt me logisch. Johan is de drijfveer achter de toekomstplannen van de club. Zijn visie is helder, de gesprekken gaven mij het juiste gevoel.” Met de aanstelling van Kinsbergen en Van der Sar zit Cruijffs taak er, naar eigen zeggen, bijna op. Van der Sar staat, met de visie kan Cruijff, al in de startblokken: “Ik zal direct met mijn eigen idee├źn aan de slag gaan. Ik heb in de loop der jaren goede contacten opgedaan bij KNVB, UEFA en FIFA. Die wil ik wel gaan gebruiken voor Ajax.”