Op 6 oktober staan ADO Den Haag tegenover elkaar in het Cars Jeans Stadion. Maandag werd bekend gemaakt dat de Amsterdamse fans opnieuw niet welkom zullen zijn, tot grote frustratie van Ajax. Edwin van der Sar heeft in zijn column in De Telegraaf uitgehaald naar ADO en de gemeente Den Haag.

“Het kan niet zo zijn dat ze hun thuiswedstrijd tegen Ajax nog steeds niet openstellen voor onze supporters. Voetbal is voor de fans. De Ajax-supporters moeten de kans krijgen om hun club te ondersteunen”, schrijft de algemeen directeur. “We zijn op dit moment een speelbal tussen de gemeente Den Haag en de club ADO. Die vormen een soort twee-eenheid. Al een aantal jaren worden de fans van Ajax er nu van weerhouden om hun ploeg in Den Haag te steunen. Maar het staat in de regels van de KNVB en de ECV dat een club kaarten beschikbaar moet stellen aan de bezoekende partij.”

“Ajax biedt elk jaar kaarten aan voor de wedstrijd in de ArenA aan de ADO-supporters, maar die neemt de club niet af”, vervolgt Van der Sar, die het onbegrijpelijk vindt dat het blijkbaar niet mogelijk is een paar 100 Amsterdamse fans te ontvangen. “ADO heeft een ultra-modern stadion. Daar is het trots op en dan kan het niet zo moeilijk zijn om een paar honderd supporters met een combi-regeling, waarbij ze in een bus worden gestopt en bij het hek van het uitvak worden afgezet, in Den Haag te ontvangen. Het is onacceptabel dat dit niet te reguleren is.”

Bovendien valt het de oud-doelman op dat Den Haag wel AZ, dat door het instorten van het dak van het stadion elders moet spelen, te hulp schiet in de Europa League. “In de komende periode komen Partizan Belgrado, Manchester United en Astana met hun fans naar Den Haag voor de wedstrijden van AZ. Die supportersgroepen, waarvan enkele toch heel fanatiek ook, mogen de hele dag in de stad Den Haag rondlopen en van het openbaar vervoer gebruik maken. Als je weet dat dit wel mag, is het vreemd dat vijf bussen met Ajax-fans te veel zijn.”

Vamn der Sar heeft de KNVB dan ook dringend verzocht in actie te komen. “We willen een uitspraak over deze kwestie, want zo kan het echt niet langer. Ik weet dat er wel eens dingen zijn gebeurd tussen de supportersgroepen, maar ze komen niet meer met elkaar in contact en verblijven in een afgesloten vak in het stadion. Het openstellen van een uitvak voor de bezoekende club is zelfs een licentie-eis. Het is tijd voor de KNVB om hier goed op toe te zien.”