Twee maanden gaf Rafael van der Vaart (31) toe graag bij HSV zijn carrière te willen afsluiten. Zo zei hij zelfs dat hij in de 2. Bundesliga zou spelen, als het zou moeten. De Noord-Duitsers presteren dramatisch, staan twee punten voor op de hekkensluiter Braunschweig en de Nederlandse aanvoerder krijgt bakken met kritiek over zich heen. Niet heel gek dat hij zijn eerdere mening iets heeft bijgesteld. Een terugkeer naar zijn oude liefde behoort tot de mogelijkheden.

”Van der Vaart zou een geweldige spits kunnen zijn voor ons. Aanspeelpunt, beetje inzakken, buitenspelers aanspelen,” flirtte Ajax-trainer Frank de Boer eerder met 109-voudig international. Een flirt die gisteravond deels werd beantwoord door de creatieve ’23’: “Ik heb altijd gezegd dat Ajax mijn club is. Bovendien ken ik trainer Frank de Boer natuurlijk heel goed. Maar voorlopig zit ik nog volledig met mijn hoofd bij Hamburg,” meldt de nummer tien van HSV tegen Shownieuws, wiens contract volgend jaar zomer afloopt.

Het voormalig toptalent verliet Ajax ooit op een vervelende manier, hij vertrok voor vijf miljoen euro naar Duitsland. Dat had te maken met het afnemen van de aanvoerdersband en het niet dwarsliggen bij een transfer van de Amsterdamse club. Een terugkeer van het linksbenige meesterbrein zou de nare smaak van toen kunnen wegpoetsen, en een boost kunnen geven aan heel Ajax. De ervaring van de waarschijnlijk vertrekkende Poulsen wordt opgevangen, hij zou leermeester kunnen worden van de middenvelders én de piepjonge Zivkovic, en hij zou goed passen in het combinatievoetbal dat De Boer ambieert. Bij een vertrek van Siem de Jong en Kolbeinn Sigthórsson zou de terugkeer van VDV dus uitkomst kunnen bieden.