Hans van der Zee (55) heeft met kromme tenen kennisgenomen van het – wat hij noemt – misplaatste mediaoffensief van Ajax-directeur Rik van den Boog. „Hij zoekt podia uit die hem geen enkel kritisch weerwoord geven en pleegt vervolgens even karaktermoord op mij. Hij had zo flink moeten zijn om dat tijdens de arbitragezaak te doen. Dan had ik kunnen antwoorden.” 

De op non-actief gestelde hoofdscout verontschuldigt zich. „Dit is de eerste keer dat ik mijn verhaal doe. Dat wil ik eigenlijk niet. Maar ik word er door Van den Boog toe gedwongen.” Op zijn wintersportadres werd hij de afgelopen dagen op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen binnen Ajax. „Ik viel van mijn stoel.”

Van der Zee: „Ik ben op 7 januari op non-actief gesteld, zonder ooit één functioneringsgesprek te hebben gehad. Vervolgens heeft Van den Boog – dat weet ik van verschillende mensen – onwaarheden over me verteld in de ledenraad. En als dan tijdens de arbitragezaak de waarheid aan het licht moet komen, blijft hij weg. Terwijl iedereen er zit omdat de zaak vóór en door hem is aangespannen.”

De reden van het wegblijven is Van der Zee inmiddels een raadsel. „Ik heb er namelijk vijf gehoord. Eerst moest het geen persoonlijke zaak worden. Vervolgens mocht hij niet van Ajax en later was hij bedreigd. Daarna was zijn gezin onheus bejegend. Uiteindelijk zei hij voor de camera van AT5 dat hij geen zin had, omdat Ajax op een correcte manier had geprobeerd afscheid te nemen. Het past precies in het beeld van de algemeen directeur die constant feiten verdraait en onwaarheden verkondigt”, aldus de Diemenaar.

„Maar wat gebeurt er een dag na de arbitrage? Dan staat hij voor de camera’s van RTL, NOS en AT5 inhoudelijk over de zaak te praten en geeft een kranteninterview. Hij is de enige die het puur op de man speelt. Dit is niet het gedrag dat bij een directeur van Ajax past. Zelfs Frank de Boer wordt gebruikt om mij buiten te werken, zou volgens Van den Boog van me af willen. Maar Frank heeft mij gezegd dat dit puur de beslissing van Van den Boog is. Ik ken Frank als een goede trainer en integer mens. Dus ik geloof hem.”

Het steekt Van der Zee ook dat de advocaat van Ajax teruggrijpt op de verstoorde relatie tussen toenmalig technisch directeur Martin van Geel en Van der Zee. „Ik haal er toch ook geen dingen uit het verleden bij? Ik zeg toch ook niet dat Van den Boog als zakenman werd beticht van kartelvorming, handel met voorkennis en valsheid in geschrifte?”

De meeste frustratie bestaat er bij Van der Zee echter over het feit dat hij is neergezet als iemand waarmee niet valt samen te werken. „Terwijl ik juist een teamplayer ben.” Van den Boog heeft vanaf zíjn wintersportadres laten weten geen behoefte te hebben om te reageren.

Bron: Telegraaf