Virgil van Dijk vertrok vorig jaar voor 84,5 miljoen euro van Southampton naar Liverpool, waarmee hij in een klap de duurste verdediger en Nederlandse voetballer ooit werd. De 27-jarige centrale verdediger, die inmiddels geldt als een van de beste spelers ter wereld, had in het verleden zomaar bij Ajax kunnen spelen, zo vertelt FC Groningen-voorzitter Hans Nijland.

FC Groningen pikte Van Dijk destijds op bij de jeugd van Willem II, waar hij nog te licht werd bevonden. Scout Martin Koeman, de vader van Roanld en Erwin, en toenmalig technisch manager Henk Veldmate zagen echter wel potentie in de ‘ruwe diamant’. “Wij zagen dat hij sterk en atletisch was, cruciale kwaliteiten voor een verdediger”, vertelt Veldmate, tegenwoordig scout bij Ajax, aan The Mirror. “Het was een no-brainer voor ons. Ik dank God dat Virgil naar ons toe wilde komen.”

Bij Groningen wist Van Dijk zich al snel in de kijker te spelen en trok daar de aandacht van Celtic en Ajax. De verdediger zelf gaf de voorkeur aan een stap naar Amsterdam, maar Ajax twijfelde. Vervolgens nam Nijland contact op met Marc Overmars. “Marc, dit is je laatste kans met Van Dijk. Het is nu of nooit”, zou hij gezegd hebben. Ajax koos echter voor Mike van der Hoorn van FC Utrecht en  Van Dijk vertrok naar Glasgow. De rest is geschiedenis…