De spanning binnen Ajax stijgt vanavond naar het kookpunt als Uri Coronel de 24-koppige ledenraad inlicht over de plannen van Johan Cruijff. In de Arena vertelt de voorzitter waarom de Ajax-top en de hervormer in een impasse zijn geraakt. Aan de vooravond zet AD Sportwereld een aantal meningen op een rij.

Deel 1, Theo van Duivenbode.

De oud-speler van Ajax stapte anderhalf jaar geleden uit de ledenraad, onder meer uit onvrede over het huidige beleid.

,,Johan Cruijff zou een zetel in de raad van commissarissen moeten hebben om daadwerkelijk invloed te kunnen uitoefenen. Hij zou samen met nog een oud-voetballer zitting moeten nemen in de raad en van daaruit het technische beleid moeten bepalen,” zegt Van Duivenbode. ,,Ik heb het tegen hem gezegd: ga het regelen, Johan.”

,,Maar ik heb er een hard hoofd in. Er zijn wel heel erg veel beledigingen geweest van beide partijen. En dan praat je over volwassen mensen die om de tafel zitten. Die hadden meer zorgvuldigheid moeten betrachten. Nu komt er naar buiten dat de ene partij de functie van hoofd opleidingen wil afschaffen, terwijl hij er nog gewoon zit. Kwalijk.”

,,Dat Cruijff kijk heeft op het voetbal, daar ben ik honderd procent van overtuigd. Bij Barcelona had hij op een andere manier invloed, namelijk via de vriendschap met de voorzitter. Bij Ajax zal dat anders gaan. Kan hij in praktisch opzicht iets betekenen vanuit Barcelona? En de hamvraag is natuurlijk: als Cruijff komt, wordt Ajax dan volgend jaar kampioen?”