DSCN1572_500x375

Louis van Gaal heeft bewondering voor Steven ten Have, de voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax. Dat verklaarde hij woensdag tijdens de opening van het eerste voetbalveldje van de stichting Spieren voor Spieren in Nieuw-Vennep.

“Die man krijgt echt ongelooflijk veel over zich heen”, zei de beoogde directeur van Ajax, die ambassadeur is van de stichting voor kinderen met een spierziekte. “En toch blijft hij gewoon Steven ten Have. Dat vind ik heel knap. Dat lukt niet veel mensen onder zo’n enorme druk.”

Gelet op de lastige positie van Ten Have vindt Van Gaal het geen probleem om nog even in de wachtkamer te zitten. “Als ik de stekker er nu uithaal, dan trek ik ook de stekker uit Ten Have”, zei hij. “Dat is natuurlijk niet netjes. Ik merk wel dat ik de laatste tijd weinig aanbiedingen meer krijg. Het moet dus ook weer niet te lang duren. Nee, ik noem geen termijn. Voor Ajax heb ik nog wel even geduld. Ik zou namelijk nergens anders directeur willen worden.”

Van Gaal: “Voor zover ik het allemaal goed heb begrepen, is mijn benoeming opgeschort. Het woord is binnenkort weer aan de rechter. De bestuursraad moet het allemaal ook goed vinden. En die wordt niet eerder dan donderdag benoemd. Ik moet dus wel even geduld hebben. Ik ben ook niet blij met de chaos die nu bij Ajax heerst. Ik weet ook niet of alles wel zo had moeten lopen. Maar sommige mensen wilden me graag hebben.”

Van Gaal snapt ook wel waarom verklaart hij in De Telegraaf. “Want als ik in de buurt van Ajax ben, dan heeft die club altijd succes gehad. Dat gebeurde als voetballer, al haalde ik niet het allerhoogste niveau. Dat gebeurde als trainer en als technisch directeur. Als trainer begon ik met 0 euro. Er was niet eens geld voor een kerstkaart. Natuurlijk kan Ajax weer terug naar de Europese top. Maar dan moeten we wel de jeugdopleiding verbeteren. En we moeten met z’n allen geduld hebben. Of dat de visie van Johan Cruijff is? Volgens mij heeft niemand de laatste weken naar die visie gevraagd.”