Gerard van der Lem boekte zijn grootste successen als trainer onder de hoede van Louis van Gaal. De Amsterdammer legde als assistent van Van Gaal bij Ajax en Barcelona beslag op verschillende landstitels, nationale bekers en won in het seizoen 1994/95 de Champions League. Toch waren de twee geenszins dikke vrienden van elkaar, zo valt te lezen in de Voetbal International.

Over het begin van de samenwerking zegt Van der Lem het volgende. ”Ik zat op de cursus Coach Betaald Voetbal. Waarschijnlijk heb ik toen zo’n indruk op die Van Gaal gemaakt, dat hij me vroeg als assistent. Ik heb goed gewerkt met Louis, maar om nu te zeggen dat het klikte…”

”Louis van Gaal en ik waren geen vrienden. Omdat onze karakters teveel verschilden. Maar ik heb wel negen jaar dag en nacht met die man gewerkt. Na negen jaar heb ik het wel opgegeven, hoor. Bij Barcelona had ik een contract voor vijf jaar. Maar na twee jaar ben ik gestopt. Ik kón nog wel met hem samenwerken, maar ik wilde het niet meer.”

Foto: Paul Blank