Met een 2-1 overwinning op De Graafschap sloot Ajax afgelopen zondag de eerste seizoenshelft af als winterkampioen. Waar de staf en spelers gaan genieten van een korte vakantie, is het tijd voor Ajax1.nl om terug te blikken op de eerste helft van het seizoen. Daarvoor namen we contact op met oud Ajax-speler en Fox Sports-analist Jan van Halst.

“Het spel aan het begin van het seizoen vond ik wat minder”, zo zegt Van Halst als we hem vragen om een terugblik. “Je zag duidelijk dat het elftal aan een nieuw systeem moest wennen, met twee verdedigende middenvelders en een echte nummer 10. Naarmate het seizoen vorderde werd het spel beter. Dat zag je ook duidelijk aan de hoge uitslagen.”

Over de laatste wedstrijd van het seizoen is Van Halst duidelijk minder te spreken: “De laatste wedstrijd tegen De Graafschap vond ik echt super slecht. Het tempo lag veel te laag en de techniek was verschrikkelijk. Zelfs simpele balaannames gingen verkeerd. Onbegrijpelijk dat je door zo’n ondergrens kan zakken. Waar het mee te maken heeft? Dat is lastig om te zeggen. Het oogde nonchalant en gemakzuchtig.”

Een nieuwe spits
Nu de winterstop is aangebroken, is het voor clubs ook weer mogelijk om de transfermarkt op te gaan. Frank de Boer sprak onlangs de wens uit tot het aantrekken van een nieuwe spits en volgens de analist is dit geen slecht idee: “Ajax zal er niet verkeerd aan doen om zich te versterken op de spitspositie. Verdedigend zit het wel goed. Veltman en Riedewald is voor de Eredivisie een prima duo en Tete ontwikkelt zich uitstekend. Het klopt dat hij geen driedubbele scharen maakt, maar hij staat gewoon goed en fel te verdedigen. Daar moeten ze bij Ajax blij mee zijn.”

Van Halst is sceptisch als het gaat over Haller. De aanvaller van FC Utrecht wordt vaak genoemd als ideale spits voor Ajax, maar daarvoor is het volgens hem nog wat te vroeg: “Ik weet niet of Haller goed genoeg is voor Ajax. Als spits bij Ajax moet je scoren, assists geven, een aanspeelpunt zijn en lekker mee voetballen. Het liefst moet je ook nog mooi rechtop lopen. Haller scoort makkelijk, maar soms zie je hem tijdens een wedstrijd amper meedoen. Als spits bij Ajax wordt er meer van je gevraagd.”

Bij andere clubs in de Eredivisie lopen momenteel diverse spelers rond die nog onder contract staan bij Ajax. Onder andere Richairo Zivkovic, Lucas Andersen, Queensy Menig en Sheraldo Becker doen elders ervaring op. Van Halst verwacht echter niet dat één van deze spelers zal terugkeren als basisspeler bij Ajax: “Ik denk niet dat de spelers die je net noemt nog van waarde gaan zijn. Zeker niet na de winterstop, maar ook niet volgend seizoen. Althans, niet als basisspelers.”

Tweede seizoenshelft
“Ik heb voor het seizoen geroepen dat PSV het beste team heeft. Ze hebben meer ervaring en met Guardado, Moreno en De Jong drie zeer belangrijke spelers. Ze zijn vaak net iets slimmer. Desondanks zie ik PSV te vaak punten verspelen in de competitie. Ze spelen na de winterstop ook nog Europees en het kan voor Ajax een voordeel zijn dat ze zich volledig kunnen focussen op de Eredivisie. Ik vind het laf om nu te switchen van PSV naar Ajax, maar ik moet wel bekennen dat ze in Amsterdam inmiddels ook een grote kans hebben op het behalen van een nieuwe titel.”

Vaclav Cerny
Ook dit seizoen barst het bij Ajax weer van het talent. De Boer liet onlangs Donny van de Beek en Vaclav Cerny debuteren en het tweetal komt steeds dichterbij een basisplek. Over Cerny heeft Van Halst lovende woorden: “Met name Cerny vind ik heel erg goed. Hij speelt heel erg vrolijk en heeft branie. Zijn snelheid en diepgang zijn een groot wapen. Dat zag je ook bij zijn invalbeurt tegen De Graafschap.”

Bestuurscrisis
Van Halst werkt tegenwoordig als analist bij FOX Sports, maar deed na zijn actieve carrière als profvoetballer ook bestuurlijke werkzaamheden bij FC Twente. De bestuurscrisis bij Ajax volgt hij niet intensief: “Ik volg het vanaf de zijlijn, meer niet”, spreekt hij duidelijk. En op de vraag of hij ooit in een bestuurlijke functie zal terugkeren bij Ajax kan hij ook kort zijn: “Dat verwacht ik niet. Het is momenteel ook niet aan de orde.”