“Ajax is van iedereen die die club een goed hart toedraagt en niet van een groepje grapjassen rond Cruijff.”

‘De Kromme’ reageert daarmee in zijn column in het Algemeen Dagblad op de perikelen bij Ajax rond Johan Cruijff, die al maanden spelen en maar geen einde krijgen. “Cruijff moet zich als grote voetbalman, de grootste voetballer die we ooit zullen krijgen, niet tot straatgevechten laten verleiden. Ik blijf hopen dat Johan het voetbal gaat runnen bij Ajax, dat zou bij hem in goede handen zijn. De rest moet hij aan anderen over laten.”

“Over Tscheu la Ling, die ik goed ken en die ik best een goeie kerel vind, moet hij ophouden als de commissarissen hem niet willen bij Ajax. Johan moet alleen naar het voetbal kijken en daarbij moet hij geholpen worden. Maar ik heb het idee dat diegenen die zeggen dat ze hem helpen, alleen op hun eigen voordeel uit zijn. Ze willen een baantje en daarna heel Ajax naar hun hand zetten. Dat kan natuurlijk niet.”

Van Hanegem wil vooral dat de club op de voorgrond blijft. “Ajax is van iedereen die die club een goed hart toedraagt en niet van een groepje grapjassen rond Cruijff. Ik hoop dat Johan dat zelf ook inziet en daarom wijs ik er nog even graag op zodat iedereen het nóg beter begrijpt. Maar je moet het wel willen zien, uiteraard. Zouden ze daar weten dat ze nog maar weinig tijd hebben? Ze hebben al een jaar verspeeld met hun gezeur onderling. Daar kan geen Ajacied blij mee zijn, merk ik om me heen.”

Tekst: Elf