In zijn column in het Algemeen Dagblad heeft Willem van Hanegem een uitgebreide analyse over het Ajax-spel en gaat hij in op de perikelen die heersen omtrent de samenstelling van het middenveld van de Amsterdamse club. De voetballer van weleer is van mening dat nieuwkomer Theo Janssen niet in het beoogde tactische spel van de Amsterdammers past en zou hem dan ook passeren voor de wedstrijd tegen Real Madrid. ‘De Kromme’ schrijft het volgende over Ajax en ‘de situatie Janssen’.

Als ik er nog eens goed over nadenk, zou ik, als ik trainer van Ajax was, morgen  Theo Janssen niet opstellen in de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid. Het is niet leuk voor Theo, om dat zo te zeggen. Maar je moet eerlijk zijn in zulke kwesties, ook als je aan de zijkant het voetbal staat te beoordelen. Ik vind Theo Janssen een heel erg goede voetballer, bij FC Twente excelleerde hij zelfs. Daar was hij de regisseur. Maar Ajax, als die club in goede doen is, heeft geen regisseur nodig.

De grote elftallen van die club hadden nooit een regisseur. De ploegen waarmee Ajax grote successen behaalde, hadden altijd meerdere belangrijke spelers. Ga alle succesvolle selecties van Ajax maar na, het liep altijd over meerdere schijven, beslissingen werden over het hele veld genomen, tegenstanders voelden op elke vierkante meter druk.

Dat wil Frank de Boer nu weer. Hij werkt aan een team dat heel erg collectief denkt en handelt en dat op allerlei posities kan toeslaan. Hij krijgt dat er langzaam in bij zijn spelers. Je zag dat ook af aan de wedstrijd tegen FC Twente zaterdag. De Boer zou je een time out gunnen. Ik ben er tegen om dat middel officieel in te voeren in het voetbal, maar De Boer heeft het nodig momenteel.

Tegen PSV maakte hij gebruik van de blessurebehandeling bij keeper Tyton, maar tegen Twente kreeg hij die gelegenheid niet. Je zag Ajax de laatste twintig minuten inzakken, het initiatief uit handen geven en FC Twente profiteerde daar mooi van. Heel sterk vind ik het dan, dat De Boer na afloop de hand in eigen boezem steekt. Ik geloof dat hij zei, dat hij niet duidelijk genoeg was geweest voor zijn spelers. Mooi als een trainer dat zegt, geen excuses bij een ander zoeken, gewoon je verantwoordelijkheid nemen.

Je ziet dat Ajax toe wil naar een spelsysteem, waarin de tegenstander maximaal en constant onder druk wordt gezet. Als dat perfect wordt uitgevoerd, is het prachtig om naar te kijken, zeer effectief en kan Ajax dus van iedereen winnen. Maar te vaak nog geeft de ploeg het initiatief uit handen en dan kan Ajax aan alle kanten geslacht worden.

Dan blijven Vertonghen en Alderweireld te veel hangen en valt het verband uit de tactiek weg, dan vallen er gaten. Daarom kwam ik hier dus meteen te spreken over Theo Janssen. Ik begrijp niet goed waarom Ajax hem heeft aangetrokken omdat deze jongen in dat specifieke systeem gewoon niet past. Met Theo in je ploeg kun je niet doordekken. Dat kun je hem niet kwalijk nemen, want hij is nu eenmaal zo’n type speler.

Maar waarom koop je hem dan? Dat wordt een lastige keus voor De Boer dinsdag in Madrid. Toch zou ik die vervelende maatregel nemen en Theo voor deze wedstrijd niet gebruiken. Ik heb Real Madrid voor een deel zien spelen tegen Rayo Vallecano. Uiteindelijk won Real met 6-2, maar toch zie ik kansen voor Ajax. Real heeft veel kwaliteit, maar het is los zand. Echt, daar moet je niet van ondersteboven raken als je Bernabeu binnen stapt. Ajax moet geconcentreerd pressievoetbal spelen. Brutaal zijn, durven te voetballen, niet denken aan de reputatie van de tegenstander, niet luisteren naar het gezeur van die gasten.

Ajax moet in Madrid vooral zichzelf blijven en geen enkele concessie doen aan de eigen brutale speelwijze. Ajax is er sterk genoeg voor, mits elke schakel bij de les blijft en mits Ajax zo vaak mogelijk het initiatief houdt, dat laatste is cruciaal. Dit heeft allemaal niets met chauvinisme te maken. Het is een nuchtere analyse van de mogelijkheden die Ajax momenteel heeft. Maar dan moet je, of je nu trainer bent of speler, wel keuzes durven te maken. Ik denk dat Frank de Boer dat durft.