© Proshots

Verschillende analisten hebben in het Algemeen Dagblad hun mening geuit over hoe goed Justin Kluivert is en waar dat toe zal leiden. De 17-jarige aanvaller debuteerde afgelopen weekend voor Ajax en maakte indruk.

Co Adriaanse was hoofd opleidingen toen Patrick Kluivert doorbrak en stelt dat het lastig is om te bepalen hoe de toekomst van Kluivert Junior eruit zal zien. Als voorbeeld geeft hij Nordin Wooter. “Ik voorspelde een gouden toekomst voor Wooter. Daar was ik van overtuigd, maar het is er niet uitgekomen. Ik wil er mee zeggen: eigenlijk is het niet te voorspellen. Maar de voortekenen zijn goed. En dan doel ik vooral op zijn bravoure, een wezenlijk onderdeel van het vak. Hij dúrft. Gelijk die acties, die perfecte passjes. Ook al een paar minuten nadat hij was ingevallen. De balaannames én direct het overzicht. Patrick en hij zijn verschillende spelers, fysiek vooral, maar de branie hebben ze wel gemeen. Patrick had ook geen gebrek aan zelfvertrouwen.”

Dat Kluivert bij zijn debuut al de strafschop wilde nemen, zegt veel volgens Willem van Hanegem. Dat is volgens hem dan ook iets dat Kluivert niet moet verliezen. “Van zijn invalbeurt werd ik blij. Hij oogt vaardiger dan zijn vader, al was dat natuurlijk een heel goeie spits. Ik ben wel benieuwd naar de toekomst. Ik denk nog weleens terug aan Jean-Paul Boëtius die in de Klassieker Ricardo van Rhijn alle hoeken van het veld liet zien. Maar nu komen de mensen met grote mappen en de looplijnen en de opdrachten. Dat frivole en onbevangen spel komt dan onder druk te staan. Terwijl een bepaald type speler, zoals Boëtius en ik denk ook Kluivert, vooral vrij moet zijn. Dán maken ze het verschil.”