Scheidsrechter Jack van Hulten gaf Ajax in de slotfase van de wedstrijd tegen Roda JC een discutabele strafschop. Hij liet een overtreding van Anouar Hadouir op Rasmus Lindgren onbestraft, maar gaf een minuut later alsnog een penalty na een twijfelachtige handsbal van Arnaud Sutchuin. Van een goedmakertje was volgens de arbiter echter geen sprake.

Dat zijn beslissing over de overtreding van Hadouir verkeerd was, wilde Van Hulten wel toegeven na het zien van de beelden. “Ik heb een vergissing gemaakt, die de bal had op de stip gemoeten”, aldus de scheidsrechter tegen de NOS. “Vanaf mijn positie in het veld dacht ik dat Hadouir de bal speelde, maar ik heb de beelden net teruggezien en ik zat daar gewoon helemaal naast.”

Ajax kreeg slechts een hoekschop, waar dan een minuut later alsnog een strafschop uit volgde. Maar dat had volgens Van Hulten niks te maken met de eerdere overtreding van Hadouir. “Ik zag een speler van Roda het duel aangaan en de man de bal met de hand raken, waardoor de bal op de stip gaat”, vertelde de leidsman. Over een goedmakertje wilde hij niks weten. “Dat zijn altijd de reacties van mensen als dat tegen hun club gebeurt, maar ik sta hier naar eer en geweten. Dat ik verkeerde beslissingen neem, is wellicht inherent aan het spelletje, maar er is geen sprake geweest van een ‘compensatiepenalty’.”

Tekst: ELF Voetbal