Tientallen supporters kwamen donderdagochtend naar de Toekomst om daar de Ajacieden aan het werk te zien in aanloop naar de wedstrijd tegen FC Twente. Zij volgden op het trainingsveld ook de drie debutanten van woensdag, Jasper Cillessen, Lesley de Sa én Ricardo van Rhijn, zo staat te lezen op Ajax.nl.

De bekerwedstrijd tegen Noordwijk, die Ajax zakelijk met 1-3 won, was er verder een in de categorie ‘gewonnen, vergeten en snel verder met de voorbereiding op Twente’. Maar voor de drie debutanten was het natuurlijk wel een mijlpijl in hun carrière; zeker voor doelpuntenmaker De Sa maar ook voor Ricardo van Rhijn. De aanvoerder van Jong Ajax, die al een keer meedeed in Ajax 1 in de benefietwedstrijd voor Japan in mei, had op maandagavond met zijn eigen team nog met klinkende cijfers (5-0) gewonnen van Jong ADO Den Haag. ,,En dinsdagochtend net voor we naar buiten gingen voor de uitlooptraining hoorde ik dat ik mee mocht met Ajax 1 naar Noordwijk. Toen dacht ik wel dat als er veel goals zouden vallen, dat ik wel eens mijn debuut zou gaan maken.”

De vele doelputen bleven uit, maar zijn debuut niet. Van Rhijn: ,,Dat was een mooi moment. We zaten niet zo goed in de wedstrijd, dat zag ik van de kant ook wel. Maar toen de 3-0 viel, mocht ik mijn trainingspak uit en het veld in. Natuurlijk had ik wel kriebels, maar last van zenuwen had ik niet.” Van Rhijn liet direct zien het opbouwende spel ook in Ajax 1 niet te schuwen. ,,Dat type spel zit in mijn natuur. Ik probeer dat in Jong Ajax altijd te laten zien, dus waarom niet in Ajax 1? Ik ging met een open mind de wedstrijd in.”

Na afloop kreeg de aanvoerder van Jong Ajax de felicitaties van trainer Frank de Boer. ,,Hij feliciteerde mij met mijn debuut en zei dat ik het had verdiend. Aan mij nu om te proberen elke wedstrijd uit te blinken bij Jong Ajax en dan zien we wel wat er gebeurt. Ik hoop natuurlijk dat ik ook in de competitie een keer mijn debuut mag maken, maar daar wil ik nog niet te veel over nadenken.”

Van Rhijn zag donderdag dat op het trainingsveld drie groepen actief waren. Eentje waarin de vaste spelers van Jong Ajax (onder wie Van Rhijn), Mounir El Hamdaoui en Ismaïl Aissati gezelschap kregen van Kolbeinn Sigthórsson, Vurnon Anita en Miralem Sulejmani. Deze groep trainde met Gery Vink, Hennie Spijkerman en Edgar Davids. Een kleinere groep trainde met Bryan Roy, Marc Overmars en John Bosman het vleugelspel en afronding. Dit groepje bestond uit een vaste kern van spelers van Ajax 1 plus Tom Boere. Van die laatste groep konden de spelers van woensdag eerder richting kleedkamer. De overige Ajacieden trainden verder met onder andere de specialisten Jaap Stam, Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Frank de Boer zelf.