Twee jaar geleden bivakkeerde Ajacied Ricardo van Rhijn nog in een uitzichtloze situatie bij Jong Ajax, Martin Jol, destijds coach van Ajax, had geen oog voor aanstormende talenten. Inmiddels heeft Van Rhijn zich opgeworpen tot onomstreden basiskracht binnen Ajax 1. In gesprek met Simon Zwartkruis van weekblad Voetbal Internationalvoert de 21-jarige verdediger het woord over zijn verleden, heden en toekomst bij Ajax.

”Het is een wereld van verschil met mijn huidige situatie’, zo bevestigt Van Rhijn. ‘Ik viel tussen wal en schip. En begon me zorgen te maken over mijn toekomst. Of die wel bij Ajax zou liggen. In die periode heb ik serieus nagedacht over een vertrek. De aandacht van Jol richtte zich vooral op het eerste elftal. In die tijd heb ik nooit het gevoel gehad dat ik een kans zou krijgen. Op een gegeven moment ging ik minder ge├»nspireerd en met weinig plezier naar de training. Dat was een gevolg van het gebrek aan perspectief. Dat was duidelijk niet mijn leukste periode bij Ajax,” aldus Van Rhijn.

Met de aanstelling van Frank de Boer als hoofdtrainer in december 2010 begon het plaatje voor Van Rhijn er heel anders uit te zien. Aanvankelijk verkoos De Boer Ligeon boven Van Rhijn in de pikorde voor de positie van rechtsback, waardoor Van Rhijn wederom een somber perspectief voor zich had en dacht aan een vertrek. Afgelopen seizoen was daar dan toch de grote doorbraak van Van Rhijn. Met zijn frisse spel verwierf de geboren Leidenaar steeds meer speeltijd binnen Ajax 1.

Momenteel is Van Rhijn niet meer uit de basisploeg van Frank de Boer weg te denken en zit hij ook steevast bij het keurkorps van bondscoach Louis van Gaal.

Voor het hele artikel: zie de papieren versie van Voetbal International (Nr. 43. 24-10-2012).