Op zestienjarige leeftijd werd Gyliano van Velzen door Manchester United weggehaald bij Ajax. De toenmalig B-junior maakte de overstap om daar voor drie jaar in de jeugdopleiding te spelen. In het derde jaar werd hij verhuurd aan Antwerp FC dat uitkomt in de Belgische tweede klasse. Drie jaar na zijn overstap naar Engeland mag hij transfervrij vertrekken bij de Engelse topclub.

In een interview met AjaxShowtime spreekt Van Velzen openhartig over zijn verblijf in Engeland. Echt geslaagd is hij nooit, maar ontevreden over zijn periode in Engeland is hij zeker niet. “Het waren voor mij goede leerzame jaren bij Manchester United. Ik ben er een stuk volwassener geworden, zowel binnen als buiten het veld. Ik heb me zeker ook goed doorontwikkeld als voetballer.”

Van Velzen zelf geeft aan dat hij zijn doorgemaakte ontwikkeling deels te danken heeft aan het feit dat hij omringd werd door de top van het mondiale voetbal. “Ik heb de mogelijkheid gehad om met grootheden als Wayne Rooney, Paul Scholes en Ryan Giggs op het veld te staan. Ik heb met hen getraind en veel van ze geleerd. In de beginfase leek het soms wel een droom”, aldus de ex-Ajacied.

In zijn derde en laatste jaar bij de Engelsen werd Van Velzen verhuurd aan Antwerp FC, daar speelde hij de nodige wedstrijden in het eerste elftal. “Afgelopen seizoen was de verhuurperiode bij Antwerp voor mij goed om ervaring op te doen in een eerste elftal. Ik wil nu graag in een eerste elftal spelen, omdat ik daar klaar voor ben. Als Ajax interesse zou tonen, zou ik een terugkeer zeker overwegen.”

Hij vervolgt: “Ik heb dan ook zeker geen spijt van mijn vertrek bij Ajax. Alhoewel ik het heel jammer vond dat Ajax mij geen contract heeft aangeboden nadat Manchester United interesse had getoond. Wellicht was ik dan bij Ajax gebleven. Ajax zit nog wel in mijn hart. In de D-junioren liep ik stage bij Ajax. Dat was toen onder Frank de Boer en daar heb ik nog goede herinneringen aan.

Toen bekend werd dat zijn contract bij United niet verlengd werd, gaf hij aan terug te willen naar Nederland. “Nederland past beter bij mijn manier van spelen. Ik ben met een aantal clubs uit Nederland in gesprek” aldus de geboren Amsterdammer. “Ik wil de komende jaren graag basisspeler zijn bij een club uit de Eredivisie. Daarnaast zou ik ook weer Nederlands (jeugd)international willen zijn.”