Liam van Gelderen tekende begin deze maand zijn eerste profcontract bij Ajax. Met Ajax TV kijkt hij terug op die speciale dag. “Gelijk toen ik zestien jaar werd, had ik een gesprek met de club. Ik kreeg toen direct al het idee dat Ajax me een contract wilde aanbieden. Want ze waren wel duidelijk daarin, van: ‘Je gaat een contract krijgen’. Ik wist toen al gelijk: ze willen mijn handtekening hebben. Ik heb er zelf niet zo lang over na moeten denken. Toen Ajax met een voorstel kwam, dacht ik gelijk: dit is de mooiste club van Nederland, dus hier moet je gewoon tekenen.”

Direct na het ondertekenen van zijn contract moest de talentvolle verdediger door naar een training van Ajax O17. “Als je in de ArenA bent, heb je eigenlijk gelijk zin om te gaan trainen. Ik ging me daarom zo snel mogelijk omkleden en bij het team voegen op het trainingsveld. Eigenlijk is dit pas het begin, dus je wilt gelijk verder gaan met waar je mee bezig was. Toen ik op het veld kwam, feliciteerden mijn teamgenoten mij direct. En de trainers ook. Dus ik werd warm opgevangen op het veld.”

Inmiddels speelt Van Gelderen drie jaar bij Ajax. Het talent speelde daarvoor drie jaar in de jeugd van AZ. “Toen ik bij AZ speelde, heeft Ajax mij in de O13 benaderd. Toen had ik het erg naar mijn zin, waardoor ik bij AZ bleef. Een jaar later was Ajax nog steeds geïnteresseerd en hadden ze mij opnieuw benaderd en toen ben ik gelukkig naar Ajax gegaan. Bij Ajax zijn er goede trainers, die erg gespecialiseerd zijn. Ik denk dat dat mij een veel betere speler maakt. Daardoor kan je je beter ontwikkelen. Het is mijn doel om hier te slagen. Ajax heeft een duidelijk plan. Ze geven aan wat ik goed doe en wat ik moet verbeteren.”

“Je mentaliteit gaat ook steeds meer meespelen. Vroeger was het zo dat als je goed was, je in de basis stond. Nu gaat het ook om wat voor gedrag je hebt en hoe het op school gaat. Het wordt steeds serieuzer, hoe ouder je bent. De trainers proberen je zoveel mogelijk te behandelen, zoals Erik ten Hag dat nu bijvoorbeeld met de spelers bij Ajax 1 doet. Als je dan de stap maakt naar het eerste is er niet zoveel verandering voor je. Mijn plan is om nog dit seizoen basisspeler te worden van Ajax O19 en dan volgend jaar mijn debuut te maken in het betaald voetbal, bij Jong Ajax. Vanuit daar zo snel mogelijk naar het eerste. Dat is zeker ambitieus, maar ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken!”