Ricardo van Rhijn werd het afgelopen seizoen voorbijgestreefd door Kenny Tete en belandde op de bank. Ook onder Peter Bosz is hij de tweede keus achter Tete. Toch wil de Ajax-trainer de verdediger graag bij de groep houden, al vind hij hem te goed voor de bank. Van Rhijn: “Het klopt dat ik actief om me heen aan het kijken ben om een nieuwe club te vinden. Ik heb het afgelopen jaar weinig gespeeld en dat is een situatie waar ik niet te lang in wil blijven zitten. Peter Bosz heeft aangegeven me er graag bij te willen houden, maar heeft ook gezegd dat hij me eigenlijk te goed vindt voor de bank. Op het trainingskamp werd duidelijk dat als ik blijf ik sowieso tweede keuze ben en ik wil niet nog een seizoen op een zijspoor belanden”, vertelt Van Rhijn in gesprek met Voetbalzone.

De Leidenaar kreeg tegen Liefering en AFC geen speeltijd en dus werd hij in de media al snel gelinkt aan een vertrek. “In de media stond dat het een duidelijk en pijnlijk signaal van Bosz was. Dat is complete onzin, want het was namelijk totaal geen verrassing voor mij. In ons gesprek gaf hij aan dat doordat een vertrek mijn voorkeur heeft, hij in de voorbereiding liever spelers in actie ziet die zich focussen op Ajax. Dat snap ik heel goed. Het verhaal dat ik zelf verzocht had niet te spelen is trouwens ook nonsens, want ik sta niet op het punt een overstap te maken. Ik wil juist graag spelen en fit blijven. Hoewel er altijd een risico is dat je geblesseerd raakt, sta ik er zo niet in. Dat zou ik hooguit doen als er een akkoord is met een club en op het punt sta medisch gekeurd te worden.”

Toch is het voor de realistische Van Rhijn geen optie om te blijven. “Ik moet realistisch zijn. De verdediging stond vorig jaar erg goed en Kenny Tete heeft het fantastisch gedaan. Een nieuwe coach kan kansen bieden, maar er is geen aanleiding om drastische veranderingen door te voeren. Op een gegeven moment staat er een geraamte en de groep die startte in Oostenrijk was grotendeels dezelfde als vorig jaar”

Er zijn een aantal clubs die interesse hebben in de rechtsback. “Verschillende clubs hebben zich bij Marc Overmars gemeld. Ik heb hier en daar kennisgemaakt, maar alles bevindt zich nog in de aftastende fase. Mijn gevoel voor Ajax is overigens niet veranderd en de komst van Peter Bosz en Hendrie Krüzen zorg voor nieuw elan en een frisse wind. Ik ben met goede moed begonnen met trainen en kijk in de tussentijd rustig rond.”