Op vijfjarige leeftijd bezocht Donny van de Beek al wedstrijden van Ajax. Toen vader Adré zijn zoon meenam naar de Amsterdam ArenA viel hem direct wat op. Donny had namelijk meteen gevoel voor het spelletje. “Hij zei toen al waar ze de bal heen moesten spelen. Hij had het toen ook al over steekpassjes. Dat zei me, gezien zijn leeftijd, zeker al wat over zijn inzicht. Op het moment dat hij begon te voetballen bij Veensche Boys bleek ook zijn balbehandeling goed. Bovendien was hij al helemaal verslingerd aan het spel. Ik wist toen: Donny kan wel eens een goede voetballer worden”, vertelt vader André op de website van Veensche Boys.

Ook Ajax kreeg het talent van Donny al snel in de gaten. “Ik was eigenlijk nog een E’tje, maar ik ben in de D1 van Veensche Boys opgevallen bij Ajax-scout Harm Grevink”, vult Donny zijn vader aan. “Toen ik daarna tegen Roda’46 een goede wedstrijd speelde, werd ik door Ajax uitgenodigd. Daar was het voor een jongen uit Nijkerkerveen in het begin best wennen, maar ik paste me vrij snel aan, zowel aan het niveau als aan de mentaliteit”

Van de Beek weet dat hij veel geluk heeft gehad in zijn nog jonge carrière. “Mijn trainers bij Ajax zagen het in mij zitten en ik bentot nu toe in die vier jaar nooit een twijfelgeval geweest. Zo heb ik in de D’jes onder andere Dennis Bergkamp als trainer gehad. Omdat ik nummer 10 was, kwam hij vaak naar mij toe en heeft mij veel over die plaats geleerd. Een betere leermeester dan Bergkamp op die plek tref je niet gauw, toch?”

De middenvelder is op dit moment bezig om zijn techniek te verbeteren en sneller te worden. “Ik doe die oefeningen graag, want door de goede jeugdopleiding bij Ajax is de kans groter dat ik het later red in het profvoetbal. Uiteindelijk komt het toch vooral op je voetbalkwaliteiten aan en niet hoe vaak je in de jeugd kampioen ben geworden. Ik besef overigens ook zeker dat de weg nog lang is. Daarnaast weet ik ook hoeveel geluk ik tot nu toe heb gehad. Ik heb nog nooit een blessure gehad of een andere tegenslag. Daarnaast heb ik zowel van mijn ouders en broertje als van de mensen bij Ajax veel vertrouwen gehad. Ik leef er echt voor. De kans om profvoetballer te worden wil ik voor geen goud missen.”

Harm Grevink scoutte Donny destijds op jonge leeftijd. Nu helpt hij het talent om weer fit aan het seizoen te beginnen bij de club die vaak wordt gezien als een kille club. Vader André ziet dat laatste echter anders. “Donny is vanaf het begin prima opgevangen bij Ajax. Je hoort ze wel eens zeggen dat Ajax een zakelijke en kille club is, maar dat geldt zeker niet voor de jeugdafdeling. Het is echt ons-kent-ons. Heel warm en knus allemaal, net als bij Veensche Boys. Nu moet hij gewoon zijn stinkende best blijven doen, zoals hij nu doet, en dan gewoon kijken waar het schip strandt. Veel meer kun je niet doen. Samen met Grevink traint Donny iedere zomer extra, zodat hij aan het begin van het seizoen topfit is.”