© Proshots

In juli vertrok Davy Klaassen naar Everton. Binnen Ajax gold Donny van de Beek als natuurlijke opvolger van de voormalig aanvoerder. Zodoende werd er ook niet naar een externe vervanger gezocht. Net als vele anderen sprak ook Klaassen het vertrouwen uit in de 20-jarige middenvelder. “Davy heeft het gewoon geweldig gedaan bij Ajax en ik gunde hem deze transfer. En inderdaad, ook voor mij was het niet nadelig. Nu komt er een plek vrij en ik moet laten zien dat ik hem kan opvolgen. We zijn andere type spelers, vergelijken heeft niet zo veel zin, maar ik vind het wel mooi om zijn plek over te nemen. Hij is een echte Ajacied, zoals ik dat ook ben. Ik heb Davy dan ook direct geappt om hem te feliciteren. Hij antwoordde: ‘Het is nu aan jou. Laat het maar zien. Doe wat je altijd doet, dan komt het goed’. Mooie woorden, waar ik nog meer energie van krijg”, vertelt het talent in de nieuwe Voetbal International.

Van de Beek is erg ambitieus en wil maar wat graag voor Ajax spelen. Om die reden voelde hij ook niets voor een eventuele verhuur. “Het geeft me een gigantische kick als ik voor Ajax speel. In het afgelopen jaar heb ik best vaak de vraag gekregen of ik niet beter even kon worden verhuurd. Maar daar voelde ik weinig voor. Het lijkt me sowieso heel apart om tegen Ajax te spelen. Bovendien denk ik dat ik nergens in Nederland elke dag zoveel kan leren als bij Ajax. De steun van mijn omgeving, zowel thuis als bij Ajax, speelde ook zeker mee. Ik voelde altijd het vertrouwen om hier te slagen, ook van de supporters. Als ik mocht invallen, zongen veel mensen mijn naam. Dat geeft me elke keer weer een bijzonder gevoel.”

Het interview, dat in Oostenrijk werd afgenomen, kreeg vorige week een emotioneel vervolg. Van de Beek sprak voor het eerst over alle gebeurtenissen rond Abdelhak Nouri. “Het blijft heel apart en heftig. Tegelijkertijd is voetbal wel een goede afleiding voor iedereen. Als je in beweging bent en in het spelletje opgaat, voelt het ook als een uitlaatklep. Als ploeg zijn we door alle ellende ook dichter naar elkaar toegegroeid. We moeten het samen doen, samen oppakken en elkaar helpen. Hoe lastig het ook zal zijn.”