Hakim Ziyech en Donny van de Beek blikken met FOX Sports vooruit op de Klassieker van komende zondag. Het tweetal kijkt ook naar de afgelopen weken en naar het spel van de Amsterdammers, wat volgens hen nog veel beter kan en moet. “De juiste afstemming in het druk zetten mist soms nog. Dat is iets wat we er vorig seizoen er wel in hadden geslepen. Als we nu druk zetten kunnen de tegenstanders er soms nog makkelijk onderuit voetballen, dat was voorheen heel moeilijk voor ze. We creëren genoeg kansen, maar maken het onszelf heel moeilijk door die kansen niet af te maken. Als je dat wel doet, dan ga je automatisch lekkerder spelen”, vertelt Ziyech.

De twee middenvelders zijn de jagers op het middenveld, maar in tegenstelling tot vorig seizoen is er vervolgens nauwelijks aansluiting van andere speler. Van de Beek: “We spelen nu iets anders onder Keizer. Ook in het drukzetten. Daar werken we nu ook aan. En het gaat al wel iets beter als in het begin van het seizoen. Stapje bij stapje gaat dat wel beter. We moeten er dat nog wel inslijpen. Nu pakken we meer momenten eruit om druk te zetten en vorig seizoen was het gelijk vol druk zetten met z’n allen. Dat is verschillend.”

Ziyech: “Aan de bal is er niet heel veel anders. Soms hebben we nog niet genoeg lef om te voetballen. Voor de rest is het niet een heel groot verschil. We creëren nog steeds enorm veel kansen. Alleen vorig jaar scoorden we wat makkelijker, vind ik zelf. Nu hebben we meer kansen nodig om het af te maken.”

Afgelopen zomer verkaste Davy Klaassen naar Everton. Zijn rol op het middenveld is ingenomen door Van de Beek, die tussen de meest aanvallende middenvelder (Ziyech) en de meest verdedigende middenvelder (Schöne of Frenkie de Jong) in wil voetballen. “Mijn rol is om tussen Hakim en, op dit moment, Lasse te spelen. Ik ben ook wel een ander type speler dan Davy. Mensen proberen ons wel te vergelijken, maar dat gaat niet. Maar er zijn wel bepaalde dingen die ik ook in mijn spel heb.”

Ziyech: “Donny is inderdaad wat meer een controlerende middenvelder dan Davy. Davy had aanvallend veel diepte in zijn spel. Dat verschilt per speler. Er komt nu wel een verantwoordelijkheid op me aanvallend gezien. Dat is niet erg. Ik doe het graag voor het team.” Van de Beek voegt daaraan toe: “Ik speel als het ware in dienst van Hakim, ja. Ik moet ook zorgen dat Hakim lekker in zijn spel komt en veel aan de bal komt. Daar is hij goed in, dan kan hij goals en assists maken en geven. Daar ligt voor mij ook een verantwoordelijkheid. In het begin van het seizoen was ik aanvallend wat beter, die lijn wil ik weer op pakken. Ik denk dat ik het wel in me heb om dat op me te nemen.”

Komende zondag wacht de Klassieker. Volgens Ziyech heeft de ploeg veel vertrouwen gekregen van de laatste weken. “Als groep hebben we een goed gevoel. Er is vertrouwen omdat we wel ruim hebben gewonnen de laatste weken. In dat opzicht is het vertrouwen goed. We moeten in onszelf blijven geloven en erop vertrouwen dat alles goed gaat komen. En ons stinkende best blijven doen.”

Van de Beek: “Zij hebben natuurlijk vooral veel fysieke krachten en power. Dat zullen ze zondag ook gaan doen. Wij kunnen voetballend meer doen. We moeten lef tonen en eronder uit proberen te voetballen.”