© Proshots

Het is inmiddels precies een week geleden: Ajax kreeg vorige week woensdag in Europees verband weer een enorme klap te verwerken. De Amsterdammers verloren kansloos van FK Rostov en misten zo de groepsfase van de Champions League. Toch houdt Ajax vast aan het presteren met een talentvolle, jonge selectie in Europa. “Dat is volgens mij niet alleen een probleem van Ajax, maar van het hele Nederlandse voetbal. Kijk hoe we de afgelopen vijftien jaar steeds verder zijn weggezakt. Je moet eerlijk zijn en bekennen dat we het met tactische en technische kwaliteiten alleen niet meer redden. De wilskracht en het fysieke aspect, het zorgt voor grote problemen. Het is frustrerend dat het ons als Ajax nu weer overkomt, maar het staat niet op zichzelf. We zijn niet meer zo goed als vroeger. Dat moeten we accepteren, inzien, en vervolgens keihard met elkaar werken om de stijgende lijn weer op te pakken”, zegt Edwin van der Sar in Voetbal International.

“Als ik het op Ajax projecteer, dan heb ik zojuist gezegd dat halen van ervaring niet zo eenvoudig is”, vervolgt hij. “Dat speelt zeker mee in de prestaties in Europa, en dan valt het bij ons ook steeds net verkeerd. Denk aan die zogenaamde buitenspelgoals tegen Real Madrid, die monsterscore in Zagreb, een gemiste penalty in Boekarest, onderschatting van Dnjepr. Daardoor is het te vaak net niet. Een paar jaar geleden spraken we over aansluiting bij de Europese top. Laten we nu eerst maar eens zorgen dat we aanhaken bij de Europese subtop.”

Ajax staat bekend om het ontwikkelen van talent en het aantrekken van jonge getalenteerde spelers. Van der Sar beseft dat hiervoor nog betere afstemming nodig is dan voorheen. “Het is geen gokken, het heeft meer met afstemming te maken. En daarin moeten we ook zelfkritisch zijn. Het pakt niet uit in de mate die we hoopten. Dat staat buiten kijf, daarin zijn we tekort geschoten. (…) We gaan alleen niet opeens het beleid overboord gooien omdat het resultaat tegenvalt. Wel moeten we aan details sleutelen, waarin zeker ook de inschatting van talent een belangrijk aspect is. Dat is inderdaad lastig te voorspellen, maar wel een must, aangezien we bij Ajax veel talenten in de jeugd en selectie hebben rondlopen.”