Ajax heeft met ingang van dit seizoen de scouting versterkt. Naast Henk Veldmate (Hoofd Scouting) maken ook Michel Doesburg (Coördinator Scouting) en Casimir Westerveld (Hoofd Jeugdscouting) deel uit van het scoutingsteam. Met deze aanstellingen waait er een nieuwe wind, met als belangrijkste doelstelling om de grootste talenten in kaart te brengen bij Ajax.

Rode lijn

Henk Veldmate legt op Ajax.nl kort uit wat de nieuwe samenstelling precies inhoudt. “Er is altijd een onderscheid geweest tussen jeugdscouting en profscouting. Met de nieuwe samenstelling, waarbij Michel (Doesburg, red.) en Casimir (Westerveld, red.) zijn toegevoegd, proberen wij een brug te slaan tussen de professionele jeugdscouting en de professionele scouting. Die wederzijdse betrokkenheid zorgt voor een rode lijn waarbij wij ons allen verantwoordelijk voelen voor alle spelers die wij aanbevelen of kunnen aantrekken.”

Vroeg talenten vast leggen

De club wilt het liefst talenten zo vroeg mogelijk in de jeugdopleiding opnemen, zodat ze hier zo goed mogelijk kunnen worden opgeleid. “De scouting van Ajax moet zichzelf telkens tegen het licht houden. Wat betekent dat voor het binnenhalen van spelers? De allerbeste talenten uit Nederland moeten in kaart worden gebracht of bij Ajax in de opleiding komen. Deze moeten we vervolgens zo goed mogelijk opleiden. Als je aan de onderkant veel goede spelers haalt, heb je aan de zijkant minder buitenlandse talenten nodig. Dus: hoe eerder, hoe beter. We hebben ook te maken met de trend dat buitenlandse clubs Nederlandse talenten steeds eerder weghalen. Jongens van Ajax O16, die geen contract hebben, gaan zomaar naar Engeland. Dat zijn nu vooral de allerbeste spelers, maar op termijn wordt ook de categorie daaronder interessant voor die buitenlandse clubs. Daarom moeten we vroeg Nederlandse talenten binden en proberen vast te leggen.”

Overmars: “Spelers gaan ook in januari niet weg”