Joël Veltman kijkt tevreden terug op de afgelopen periode, al wisselden positieve en negatieve momenten elkaar die periode af. “Dat we van Feyenoord en FC Groningen wonnen was heel lekker. Toch had de zege op Feyenoord ook een schaduwzijde. Jaïro Riedewald verliet geblesseerd het veld. Van zo’n ernstige blessure schrikt het hele team natuurlijk. Hij is vrijdag geopereerd en dat is gelukkig goed verlopen. Het hele team is daar echt wel nauw bij betrokken”, schrijft Veltman in zijn blog op Ajax.nl.

“De afgelopen tijd is er veel gebeurd”, vervolgt de verdediger. “Zowel positieve als negatieve momenten wisselden elkaar af. Over de incidenten rondom oud-Ajacied Kenneth Vermeer is natuurlijk al een hoop gezegd. Het heeft ons allemaal echt even geschokt. Bizar dat mensen zo over de schreef kunnen gaan.”
Door de blessure van Riedewald staat Veltman de laatste weken vaak als rechtsback. “Na het uitvallen van Jaïro hebben we het verdedigend en qua positie goed opgepakt. Ik heb vooral veel respect voor Nick Viergever die er binnen een mum van tijd stond. Verandering van de posities binnen het team zijn niet altijd eenvoudig. In de jeugd bijvoorbeeld, begon ik als rechtsbuiten. Al gauw werd ik door jeugdtrainer Patrick Ladru op rechtsback geplaatst. Vervolgens, toen ik in de A1 zat, gaf Frank de Boer – destijds trainer van de A1 – mij een positie als centrale verdediger. Nu sta ik weer rechtsback en ja, daar heb ik echt weer even aan moeten wennen. Ik moet weer mijn oude trucjes uit de kast halen.”

Veltman heeft er vrede mee dat hij een paar wedstrijden als rechtsback speelt. Toch gaat zijn voorkeur uit naar zijn vorige plek. “Als ik eerlijk ben, voel ik me het beste op mijn plek als centrale verdediger. In die positie heb ik inmiddels zoveel wedstrijden gespeeld. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Toch heeft mijn positie rechtsachter ook voordelen. Aanvallend vind ik het als rechtsachter goed toeven en het gaat ook best goed. Ik kan lekker langs de lijnen denderen. M’n voorzet kan nog steeds beter, maar dat zit ‘m vooral in veel wedstrijden spelen. Daar leer je het meest van.”

Tot slot hoopt de 24-jarige verdediger met Ajax snel weer de eerste plaats te veroveren. “De koppositie is niet meer van ons, maar we zijn zeker van plan om daar snel verandering in te brengen. We hebben keihard gewerkt als team en hebben alles nog in eigen hand. En laten we hopen dat PSV de komende tijd wat punten verspeelt!”