Ajax boekte zondag een nipte overwinning op ADO Den Haag. Bij afwezigheid van Davy Klaassen sprak aanvoerder Joël Veltman na afloop lovende woorden uit over Riechedly Bazoer. De middenvelder van Ajax was gedurende de wedstrijd doelwit van racistische uitlatingen. “Je merkte op het veld wel dat spelers hem opzochten. Het publiek hoor je ook wel, maar alle respect voor hem dat hij zich niet gek liet maken. In de eerste helft had hij één momentje waarbij hij iets te hard doorging op hun linksachter, geloof ik. Misschien zou dat er iets mee te maken kunnen hebben. Alle respect voor hem”, vertelt Veltman aan FOX Sports.

“We hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt”, vervolgt de centrale verdediger. “Ik denk dat we in de eerste helft een fase hadden waarin we goed speelden. In de tweede helft begonnen ze, net als in de eerste helft, druk te zetten, maar we konden er niet onderuit voetballen. En als we er wel onderuit konden voetballen waren we slordig. Ik denk wel dat we die 0-2 hadden moeten maken. We misten het besef dat het bij 0-2 klaar zou zijn. De laatste tien minuten leek het wel een schiettent. Ik had alleen niet het idee dat het mis zou gaan, maar je roept het op die manier natuurlijk wel over jezelf af. We zakten steeds verder in en zij gooiden de lange mensen naar voren. Dan weet je dat het gewoon pompen wordt voor ze.”

De Haagse club had van te voren aangekondigd dat het ‘een oorlog’ zou gaan worden in het Kyocera Stadion. In de eerste helft zat Ajax er juist bovenop. “Het ging eigenlijk op en neer. Zij maakten de eerste overtredingen. Daarna begingen wij juist de overtredingen. Dat was het moment waarop we niet echt meer voetbalden. Wij maakten toen juist de overtredingen in plaats van zij. We hebben hard gevochten, zeker in de tweede helft. PSV speelde hier in de laatste minuut nog 2-2. Het is gewoon een hele lastige ploeg. De drie punten zijn het belangrijkste. Zeker met het oog op Feyenoord-PSV”, besluit Veltman.