© Proshots

Joël Veltman vond FK Rostov gisteravond minder goed spelen dan hij had verwacht. Van te voren werden er veel verhalen geschreven over de ‘wonderploeg’ uit Rusland, dat het afgelopen seizoen als tweede eindigde in de competitie. “Ik vond ze minder sterk dan verwacht, maar misschien had het er ook mee te maken dat wij het goed deden. We zetten prima druk naar voren, Rostov heeft bijna geen counter uitgevoerd”, laat hij weten aan Ajax Life.

De verdediger gelooft in de speelwijze van trainer Peter Bosz. Ook al schrok hij in het begin wel van de eisen die werden gesteld. Langzaam aan merkt hij dat Ajax die speelwijze steeds beter beheerst. “De trainer wil heel ver naar voren. Ik dacht: jeetje, conditioneel wordt er wel heel veel gevraagd, maar je merkt dat het kan. Eerst speelden we een helftje goed, nu een uur en dat gaan we uitbouwen naar de volle negentig minuten. We houden dit straks twee keer drie kwartier vol, daar ben ik honderd procent zeker van. Ons spel is pas een wapen als iedereen meedoet met druk zetten. Ik geloof erin. In het begin dacht ik: wow, dit is extreem. Maar als je het goed doet, pakt het extreem positief uit.”

“Het is iets mentaals”, vervolgt Veltman. “Je moet alsnog even vijftien meter aanzetten om de bal af te pakken. Wanneer je achteruitloopt, moet je meteen helemaal terug naar de eigen zestien. Dat is nog zwaarder! Als de tegenstander er doorheen speelt terwijl je ‘hoog’ staat, moet je ver terug. Het geloof dat we juist vooruit moeten stappen, komt er steeds meer in. Dat is de grondgedachte van Bosz.”