Joël Veltman raakte vorig jaar zwaar geblesseerd en zag dat hij vervolgens voorbij werd gestreefd door Noussair Mazraoui in de pikorde bij Ajax. Inmiddels is het tij volledig gekeerd voor de 27-jarige verdediger en maandagavond had hij zelfs weer een basisplaats bij het Nederlands elftal, tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland (0-4 winst). Veltman zegt na de wedstrijd blij te zijn dat hij terug is Oranje, maar is ook kritisch op zijn eigen spel.

Bij Ajax wordt hij de afgelopen weken vooral samen met Daley Blind als centraal duo opgesteld, maar tegen de Esten stonden ze als links- en rechtsback opgesteld. Veltman zag dat Blind zich makkelijker aanpaste in die rol. “Daar kan ik nog wat leren van Daley. Ik was nog een beetje onwennig als rechtsachter”, zegt hij na de wedstrijd tegen de NOS. “Natuurlijk heb ik daar vorig seizoen gespeeld, maar nu heb ik veel centraal gespeeld. Daley pakt dat wat sneller op.”

Toch kijkt hij met een tevreden gevoel terug op zijn rentree in het shirt van Oranje. “Dat ik nu weer mag opdraven is een prachtig gevoel. Ik hoef niet meer terug te denken aan mijn blessure. Ik ben fit, ben één van de jongens bij Ajax en nu mocht ik één van de jongens zijn bij Oranje”, vervolgt de stopper, die zegt niet verrast te zijn met de oproep van bondscoach Ronald Koeman. “Ik stond er niet van te kijken. Hij weet wat ik heb laten zien als rechtsachter, dus hij weet wat hij aan me heeft. Maar het is wel extra lekker dat ik mocht spelen.”

“Het is heerlijk als je dat shirt weer aan hebt. Ik verwachtte niets, maar je hoopt natuurlijk wel. Als je dan je naam ziet staat, komen er mooie gevoelens naar boven”, zegt Veltman tegen Voetbal International. “Op dit moment gaat het alleen maar goed. Ik heb nu weer bij Oranje mogen zitten, mogen opsnuiven hoe het hier is. Uiteindelijk heb ik gewoon een prima voldoende voor de hele week gescoord.”