De wedstrijd tegen hekkensluiter De Graafschap was voor Ajax een ideale mogelijkheid om de eerste seizoenshelft goed af te sluiten. Eerder op de middag had concurrent Feyenoord punten laten liggen in Nijmegen, waardoor het winterkampioenschap voor Ajax al vaststond. “We zagen op de schermen tijdens de warming-up al dat NEC de 3-1 had gemaakt. Dan weet je dat het daar wel klaar is. Voor mij geeft dat juist extra motivatie en adrenaline. Misschien dat we daarom wat slordig speelden, maar dat is gissen. Nu moeten we zorgen dat we in de tweede seizoenshelft nog beter voor de dag komen. Winterkampioen is leuk, maar in mei moeten we nog steeds bovenaan staan”, vertelde Joël Veltman aan Goal.com.

Ajax had het in de Amsterdam ArenA lastig met de ploeg uit Doetinchem, omdat zij zich lieten inzakken. “Het leek alsof we alleen maar simpele ballen speelden. Sommige ballen moet je met een idee spelen en dat deden we niet. Juist omdat ze zo compact spelen moet je die bal snel laten gaan en af en toe bleven we te lang aan de bal. Dat is makkelijk verdedigen. Tegen een compacte tegenstander als De Graafschap moet het juist allemaal snel gaan en dat gebeurde niet”, analyseerde de verdediger tegenover Amsterdam FM. Voor de ploeg valt er dus nog veel te verbeteren. “Zeker, in het nieuwe jaar gaan we op trainingskamp naar Turkije, dus daar kunnen we mooi aan dat soort zaken werken.”

Persoonlijk kan hij ook nog aan een aantal punten werken. “Fysiek kan ik nog stappen maken. De duel- en sprongkracht kan beter dus dat zijn dingen waar ik zelf mee bezig ga. De afgelopen seizoenshelft kan ik niet echt een hoogtepunt noemen, maar met het feit dat we bovenaan staan ben ik wel blij.”

Voor Veltman was het geen probleem geweest als de eerste seizoenshelft nog wat langer had geduurd. “Ik had wel door kunnen voetballen. Maar een winterstop is er niet voor niets. Je kan dan de batterij weer opladen. Dat is altijd wel nuttig.”

In de tweede seizoenshelft hoopt hij dat Ajax ook de grote wedstrijden gaat winnen. “We krijgen Feyenoord-thuis, PSV-uit en Vitesse-thuis in het begin. Dat zijn wedstrijden die je moet winnen en die we de vorige keer niet hebben gewonnen, op Vitesse na dan.” Aangezien Ajax is uitgeschakeld in de Europa League en de KNVB-beker, zullen de Ajacieden geen doordeweekse wedstrijden meer spelen. Of dat een voordeel is, betwijfelt Veltman. “Als je lekker in de flow komt, dan ga je wedstrijden winnen alleen omdat je in die flow zit. Maar je kan op een gegeven moment ook vermoeid raken. Dan heb je weer een wedstrijd op woensdag en dan weer op zondag. Dat begin je dan wel te voelen.”