© Proshots

Aanvoerder Joël Veltman won zondagmiddag met zijn ploeg ruim van Feyenoord: 2-0. De rechtsback gaf bij het tweede doelpunt een assist op het hoofd van Huntelaar. De verdediger is blij dat hij van waarde kan zijn. “Ik ben geen lopende trein die er aan de rechterkant langsgaat. Ik moet mijn momenten pakken en dit was dan een mooi moment om een assist te geven”, zo zegt Veltman tegenover Fox Sports.

Zakelijke overwinning

Ajax won dus ruim van de Rotterdammers, maar speelden niet groots. “Ik denk dat het uiteindelijk wel een zakelijk uitgespeelde wedstrijd was. Het had zomaar anders kunnen lopen als Berghuis de kopbal maakte, maar dat was niet het geval. Uiteindelijk scoor je 2-0”, zo vertelt Veltman. Volgens de verdediger zat er duidelijk een verschil tussen de eerste en twee helft. “Ik denk gewoon de kansen die we kregen en afmaakten. De eerste helft hadden we wel veel de bal, maar kregen niet echt honderd procent kansen. En in de tweede helft hadden we die wel.”

Rode kaart

Veltman was naast zijn assist bij nog een belangrijk moment in de wedstrijd betrokken. Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen kreeg namelijk zijn tweede gele kaart, omdat hij op de enkels van Veltman kwam inglijden. De spits vond dat Veltman zich aanstelde, maar de captain heeft er een andere mening over. “Dat mag hij vinden. Ik ga zo meteen nog wat ijs pakken, want mijn enkel is redelijk stijf. Dat is dus niet voor niets.” Na de rode kaart begon Ajax makkelijker te voetballen en was de wedstrijd uitgespeeld. “Dat zag je ook inderdaad bij hun. Natuurlijk hadden ze wat wissels en hoopten ze met wat frisse krachten op een foutje. (…) Maar bij 2-0 en een man minder is het klaar.”

Opluchting Ten Hag

De overwinning is een opluchting voor Ajax-trainer Erik ten Hag, al zag Veltman dit niet helemaal af aan zijn coach. “Hij was nog redelijk zakelijk, maar ik denk dat hij thuis nog wel een wijntje of biertje opent. Ik denk dat het een bepaalde opluchting voor hem is. De eerste wedstrijd in de Klassieker winnen, dat is altijd prettig voor een beginnende trainer”, aldus Veltman.