© Proshots

Joël Veltman kijkt uit naar het nieuwe seizoen met Ajax. De verdediger laat op de clubsite weten dat er op dit moment geen interesse is van andere clubs. “Er speelt momenteel niets met andere clubs, ik verwacht ook dat ik deze week of volgende week duidelijkheid heb over mijn toekomst bij Ajax. Als ik blijf, wil ik een stabiel seizoen draaien. Kampioen worden natuurlijk. We zijn al drie jaar geen kampioen geweest en bij Ajax is een jaar zonder titel al een jaar teveel. Op de korte termijn moeten we er natuurlijk voor zorgen dat we ons plaatsen voor de Champions League.”

“Ik voel me goed, maar de spiertjes moeten altijd wel weer even meewerken. De bekende kleine opstartproblemen, maar vandaag ging het alweer beter dan gisteren”, vervolgt hij. “Vorig jaar lag ik met Davy op de kamer, nu met Nick, dat is natuurlijk wel minder. Haha, nee grapje. Het is heel erg ontspannen met Nick. We hebben niet echt bepaalde rituelen, maar we zitten natuurlijk in het kaartgroepje. Davy en Diederik zijn daaruit weggevallen. In het vliegtuig hier naartoe bedachten we dat we daar toch iets aan moesten doen. We spelen Amsterdams Klaverjassen. We wisten dat Matthijs het ook speelde, en gelukkig konden we Klaas Jan ook optrommelen.”

Met het vertrek van Davy Klaassen is er naast een plek op het middenveld ook een andere rol vrijgekomen, namelijk de aanvoerdersband. Veltman staat er in ieder geval open voor. “Davy was een echte aanvoerder, iemand die veel verantwoordelijkheid nam. De jongens meenemen met oefeningen, loopjes, altijd op tijd, echt een voorbeeld voor de groep. We zijn vrienden, ook buiten het voetbal. Dus dat is wel een gemis. Maar ik heb nog steeds veel contact met  hem. We hebben ook een groepsapp, waarin heel wat wordt afgeluld. Lasse, Nick en ik zijn nu de jongens die een beetje het voortouw nemen in de groep. Deze week wordt bekendgemaakt wie er aanvoerder wordt, natuurlijk sta ik open voor die rol.”

Door het bereiken van de Europa League finale worden er voor dit seizoen verwachtingen geschept, vindt de 25-jarige rechtsback. “Dat we de finale hebben gehaald, schept verwachtingen voor dit seizoen. Dat gaf de trainer ook al aan. Het was een prachtige ervaring, wel heel zonde natuurlijk dat we niet wonnen. Bij het Nederlands elftal hebben we het er ook nog met Daley Blind over gehad. Hij zei: ‘jullie zijn niet voor niets in de finale gekomen.’ Maar je zag dat Manchester toch volwassener was. Ze  kregen twee kansen en maakten het af. Als wij nou ook zes open kansen hadden gehad, was de nederlaag zuurder geweest.”