© Proshots

Vergeleken met de voorgaande jaren kende Ajax een uitstekende eerste seizoenshelft in Europees verband. De Amsterdammers werden ongeslagen eerste in de poule en waren na vier wedstrijden al verzekerd van de volgende ronde. De verwachtingen zijn ook dit jaar weer hoog. De voorgaande jaren kon Ajax vaak niet voldoen aan die verwachtingen. Zo ging het onder andere mis tegen Molde FK, FK Rostov, Rapid Wien en Red Bull Salzburg. Joël Veltman hoopt dat Ajax dit jaar de verwachtingen wel kan waarmaken. “Een tikkeltje geluk moet je altijd hebben, maar ik vond die doelstelling van Frank de Boer vorig seizoen geen gekke uitspraak. Hij stelde toen de halve finale van de Europa League als doel. Dat is nu nog steeds geen gekke uitspraak”, vertelt de verdediger in gesprek met het Algemeen Dagblad.

“Het dieptepunt van de afgelopen jaren is Red Bull Salzburg geweest. We zijn toen letterlijk weggetikt. Overrompeld. Die gasten gingen vol, zonder handrem. Dat had ik echt nog nooit meegemaakt. Als je dan naar oorzaken zoekt, kom je al snel uit bij de jeugdigheid van de ploeg. Maar ja, je speelt bij Ajax dus dan is dat eigenlijk geen excuus. Maar als ik naar mijzelf kijk, werkt het wel zo. Uit bij Rapid Wien vorig jaar stonden we 1-2 voor, ik wilde toen zorgen voor de mooie oplossing. Dat ging mis en pats, 2-2. Geloof me, nu ros ik zo’n bal het stadion uit. Met Klaassen, Viergever en Schöne in onze as hebben we veel ervaring. Het is niet voor niets dat we voor het eerst in jaren zo makkelijke de poulefase overleefden. Tegen Legia moeten we laten zien dat het ook echt iets waard is.”

Veltman laat ook weten dat hij met de clubleiding heeft gesproken over zijn toekomst. “Er zijn al wel wat gesprekken geweest met de clubleiding. Maar dat is nog in de ‘luchtige’ sferen. Ik ben nu 25, een mooie leeftijd om eventueel een transfer te maken. Maar ik heb nog nooit met een andere club gepraat.”